Bjeloruska sprinterka: Hoće na silu da me odvedu sa OI

Cimanouskaja pozvala je MOK da se uključi u njen slučaj nakon što je izjavila da je odvedena na aerodrom u Tokiju protivno svojoj želji.

Navodi kako je uklonjena iz tima zbog „činjenice da sam na mome Instagramu govorila o nemaru naših trenera“ (Reuters)

Bjeloruska sprinterica Kriscina Cimanouskaja pozvala je danas Međunarodni olimpijski komitet (MOK, IOC) da se uključi u njen slučaj nakon što je izjavila da je uklonjena iz nacionalnog tima i odvedena na aerodrom u Tokiju protivno svojoj želji, a zbog kritika koje je upitila nacionalnim trenerima.

„Tražim pomoć od Međunarodnog olimpijskog komiteta“, rekla je Cimanouskaja u videosnimku objavljenom na kanalu Telegram Bjeloruske fondacije za solidarnost u sportu, grupe koja podržava sportiste koji su u zatvoru ili su skrajnuti zbog svojih političkih stavova, prenosi Reuters.

„Postoji pritisak na mene. Pokušavaju da me izvuku iz zemlje bez moje dozvole. Tražim od MOK-a da se uključi“, poručila je ona.

Cimanouskaja (24) se trebala takmičiti sutra u disciplini 200 metara. Ističe kako su danas treneri došli u njenu sobu i rekli joj da se spakuje. Potom je odvedena na tokijski aerodrom Haneda kako ne bi mogla nastupiti ni u sutrašnjoj ni u utrci 4×400 metara u četvrtak.

Navodi kako je uklonjena iz tima zbog „činjenice da sam na mome Instagramu govorila o nemaru naših trenera“.

Upitni doping testovi

Olimpijski komitet Bjelorusije u saopćenju je objavio kako su treneri odlučili skloniti sprintericu iz tima na osnovu doktorskog savjeta o njenom „emotivnom, psihološkom stanju“.

Bjeloruski OK nije odgovorio na naknadne upite za komentar, navode agencije.

Cimanouskaja se ranije žalila da je uvrštena u štafetu 4×400 nakon što je utvrđeno da neke članice tima ne mogu nastupiti na Olimpijskim igrama u Tokiju jer nisu imale ispravne doping testove.

„Neke od naših djevojaka nisu ovdje doputovale za 4×400 jer nisu imale dovoljno doping testova. Tako me je trener dodao bez mog znanja. O tome sam javno govorila. Glavni trener mi je došao i tamo rekao da je dobio naredbu odozgo da me ukloni“, rekla je Bjeloruskinja agenciji Reuters sa aerodroma u Tokiju.

Dodala je kako pored nje stoje pripadnici japanske policije i da je pozvala člana bjeloruske dijaspore u Japanu da dođe po nju na aerodromu.

Izvor: Agencije