Đoković korak do rekorda Federera i Nadala

Ako u nedjelju pobijedi Mattea Berrettinija, srbijanski teniser podići će 20. trofej Grand Slam turnira.

Srbijanski teniser Novak Đoković plasirao se u petak u svoje sedmo finale Wimbledona u kojem ga čeka Italijan Matteo Berrettini, nakon što je sa 7:6, 7:5, 7:5 savladao 22-godišnjeg Kanađanina Denisa Shapovalova, 12. igrača svijeta.

Đoković je u vrlo napetom i izjednačenom meču za pobjedu trebao dva sata i 44 minute, a to mu je sedmi trijumf u isto toliko dvoboja s ljevorukim Kanađaninom, piše Hina.

Đokovićev suparnik u njegovom 30. finalu na Grand Slam turnirima bit će 25-godišnji Matteo Berrettini koji je sa 6:3, 6:0, 6:7, 6:4 nadigrao Poljaka Huberta Hurkacza i tako postao prvi italijanski teniser u historiji koji će se boriti za trofej WImbledona.

Prvi Italijan u finalu Wimbledona

Berrettini je ujedno i prvi Italijan u finalu Grand Slam turnira u zadnjih 45 godina, otkako je Adriano Panatta 1976. osvojio naslov na Roland Garrosu.

Uspije li osvojiti svoj šesti trofej u Londonu, Novak Đoković će doći do 20. Grand Slam naslova i izjednačiti se sa surekorderima Rogerom Federerom i Rafaelom Nadalom, a onda će mu nedostajati još samo trijumf na US Openu kako bi postao tek treći teniser u historiji koji je u istoj kalendarskoj godini osvojio sva četiri Grand Slam naslova, nakon što je to prvi napravio Amerikanac Donald Budge (1938.), a dva puta ponovio Australac Rod Laver (1962. i 1969.).

Izvor: Agencije