Košarka: Italija šokirala Srbiju i ide u Tokio

Italija je pobijedila Srbiju u finalu kvalifikacijskog olimpijskog turnira u Beogradu 102-95; ranije je bez OI ostala i Hrvatska, dok je Slovenija izborila prvi nastup na Igrama.

Italija je u Beogradu odigrala savršenu utakmicu i u svim elementima nadigrala domaću reprezentaciju (Reuters)

Italijanska košarkaška reprezentacija šokirala je Srbiju u finalu kvalifikacijskog olimpijskog turnira u Beogradu i slavljem 102-95 (28-22, 29-23, 23-18, 22-32) izborila plasman na Olimpijske igre u Tokiju.

Italijanima će ovo biti prvi nastup na Igrama otkako su u Atini 2004. osvojili srebrenu medalju, dok aktuelni olimpijski doprvaci iz Rio de Janeira po treći put u posljednja četiri olimpijska ciklusa ostali bez plasmana među 12 reprezentacija koje će se boriti za olimpijska odličja, piše Hina.

Italija je u Beogradu odigrala savršenu utakmicu i u svim elementima nadigrala domaću reprezentaciju.

Prednjačio je Achille Polonara koji je ubacio 22 koša uz 12 skokova i pogodio šest od osam trica. Nicolo Mannion je s 24 poena bio najbolji strijelac pobjedničke reprezentacije, a Simone Fontecchio je postigao 21 koš uz osam skokova.

Danilo Anđušić je predvodio strijelce reprezentacije Srbije s 27 koševa. Filip Petrušev je ubacio 22, a Ognjen Dobrić 17.

U 26. minuti Italija je došla do 24 koša prednosti (73-49). Na početku posljednje četvrtine Srbija je zaostatak smanjila na 14 koševa (80-66), ali je do kraja dvoboja uspjela samo ublažiti poraz.

Slovenci prvi put na OI, Hrvati bez nastupa

Italija će u Tokiju igrati u grupi B grupne faze s reprezentacijama Australije, Nigerije i Njemačke koja je u finalu splitskog turnira nadigrala Brazil sa 75-64.

Hrvatska košarkaška reprezentacija ostala je bez nastupa u Tokiju nakon što je u polufinalu kvalifikacijskog turnira za OI kojem je domaćin Split, izgubila od Njemačke sa 76-86.

U grupi A će igrati Iran, Francuska, SAD i Češka.

U grupi C su Argentina, Španjolska, Japan i Slovenija koja je predvođena Lukom Dončićem savladala Litvaniju u finalu kvalifikacijskog turnira u Kaunasu s 96-85. Slovenci su tako prvi put od svoje samostalnosti izborili nastup na Olimpijskim igrama.

Na taj način se nijedan domaćin kvalifikacijskih turnira nije plasirao na Olimpijske igre u Tokiju, a sva četiri mjesta popunit će evropske reprezentacije.

Izvor: Agencije