Ko predstavlja Balkan na Olimpijskim igrama u Tokiju

Takmičenje u Japanu, uz velike mjere opreza i sigurnosti, bit će održano od 21. jula do 8. augusta.

Regija Zapadnog Balkana očekuje medalje od nekolicine svojih predstavnika (EPA)

Uz velike mjere sigurnosti zbog korona virusa i nakon jednogodišnje odgode, u narednim danima i sedmicama bit će održane Igre 32. Olimpijade, odnosno Ljetne olimpijske igre koje se i dalje nazivaju Tokyo 2020 uprkos odgodi.

Takmičenje u Japanu bit će održano od 21. jula do 8. avgusta.

Regija Zapadnog Balkana očekuje medalje od nekolicine svojih predstavnika, a sigurno će ponajveća pažnja biti na velikom favoritu i najboljem reketu svijeta Novaku Đokoviću, teniseru iz Srbije.

Srbija

Uz Đokovića, iz Srbije se očekuje nastup 85 sportašica i sportaša (EPA)

Uz Đokovića, iz ove države se očekuje nastup 85 sportašica i sportaša.

Što se tiče tenisa, tu su još Miomir Kecmanović, Ivana Jorović i Nina Stojanović u pojedinačnoj, te Aleksandra Krunić u konkurenciji parova.

Pet atletičarki i atletičara su izborili nastup u japanskoj prijestolnici, a to su: Armin Sinančević, Asmir Kolašinac, Ivana Španović, Dragana Tomašević i Marija Vučenović. Plivačku normu ispunili su Velimir Stjepanović, Andrej Barna, Čaba Silađi, Vuk Čelić i Anja Crevar.

U hrvačkim takmičenjima će nastupiti Stevan Mićić, Mate Nemeš, Zurab Datunašvili i Mihail Kadžaja, a u stonoteniskim Marko Jetvović, Žolt Pete i Dimitrije Levajac.

Srbiju u streljaštvu predstavljaju Andrea Arsović, Sanja Vukašinović, Zorana Arunović, Jasmina Milovanović, Damir Mikec, Milenko Sebić i Milutin Stefanović.

Pod zastavom ove države nastupit će i tekvondoistkinje Tijana Bogdanović i Milica Mandić, veslači Miloš Vasić, Martin Mačković i Jovana Arsić, kajakaši Bojan Zdelar, Strahinja Stefanović i Milica Starović, dok će u džudo turniru učestvovati Aleksandar Kukolj, Nemanja Majdov, Milica Nikolić, Anja Obradović i Marica Perišić.

Na Igrama će debitovati karatistkinja Jovana Preković i bokserka Nina Radovanović.

Što se tiče Srbije i timskih sportova, ona će se takmičiti u košarci 3 na 3 (muškarci), košarci (žene), odbojci (žene), te u vaterpolu (muškarci).

Bosna i Hercegovina

Najbolji bh. atletičar Amel Tuka glavna je uzdanica BiH od kojeg se očekuje barem nastup u finalu na 800 metara (EPA)

Bosna i Hercegovina na Olimpijske igre u Japanu šalje sedam sportaša, a pred put u Tokio u Sarajevu su predstavljeni atletičar Amel Tuka, džudašica Larisa Cerić, bacač kugle Mesud Pezer, plivačica Lana Pudar, tekvondaš Nedžad Husić, streljačica Tatjana Đekanović i plivač Emir Muratović.

Najbolji bh. atletičar Amel Tuka glavna je uzdanica BiH od kojeg se očekuje barem nastup u finalu na 800 metara.

„Mislim da smo svi izvukli pouke s OI u Brazilu. Osjetili smo na svojoj koži šta znače Olimpijske igre. Ja sam 2015. godine osvojio medalju na Svjetskom prvenstvu i onda sam otišao u Rio uvjeren da je to isti nivo natjecanja, da je ista konkurencija. Uvjerio sam se da je to jedan viši nivo za koji u svakom pogledu morate biti spremni sto posto ako želite doći do odličja”, kazao je Tuka.

Najmlađa olimpijka iz BiH, plivačica Lana Pudar koja je na nedavno održanom Evropskom juniorskom prvenstvu u Rimu osvojila dvije srebrne i zlatnu medalju, vjeruje u dobar nastup.

„Čast je biti u olimpijskom timu BiH, ovo je zaista ostvarenje sna. Nisam mogla zamisliti da ću ovo postići sa samo 15 godina. Rezultati u Rimu su pokazatelj da sam zaista u dobroj formi pred Igre, ali ne mogu ništa obećati što se tiče rezultata. Mogu samo reći da ću dati sve od sebe da predstavim BiH u najboljem svjetlu”, poručila je  talentirana Mostarka.

Hrvatska

Šime Fantela je donio Hrvatskoj medalju i sa Igara u Riju 2016. (EPA)

Hrvatsku će u Tokiju predstavljati 59 sportašica i sportaša u 16 sportova.

Na takmičenjima u atletskim disciplinama nastupit će Sandra Perković i Marija Tolj (disk), Sara Kolak (koplje), Filip Mihaljević (kugla), Ana Šimić (skok u vis), te Bojana Bjeljac i Matea Parlov Koštro (maraton).

Hrvatsku će u biciklizmu predstavljati Josip Rumac (cestovna utrka), u bokserskom ringu Luka Plantić (do 81 kg) i Nikolina Ćaćić (do 57 kg), a u hrvanju Božo Starčević (do 77 kg), Ivan Huklek (do 87 kg). U gimnastici nastupaju Tin Srbić (preča), Ana Đerek (parter, greda), dok se mnogo očekuje u jedrenju gdje se takmiče Šime Fantela i Mihovil Fantela (klasa 49er), Tonči Stipanović (Laser) i Elena Vorobeva (Laser Radial).

Boje hrvatske zastave u džudu branit će Barbara Matić (do 70 kg), Karla Prodan (do 78 kg), Ivana Maranić (+78 kg), u karateu Ivan Kvesić (do 84kg), a u kajaku i kanuu Matija Marinić (C-1, slalom/divlje vode), Anamaria Govorčinović (K-1/kajak jednosjed, sprint 200m, 500 m) i Vanesa Tot (C-1/kanu jednoklek, sprint 200 m).

Tu su još plivač Nikola Miljenić (100 m leptir, 100 m slobodno, 50 m slobodno), plivačica Ema Rajić (100 m prsno, 50 m slobodno), kao i stonoteniseri Andrej Gaćina, Tomislav Pucar i Frane Tomislav Kojić. Nastupaju i streljaši Josip Glasnović, Petar Gorša, Miran Maričić, Snježana Pejčić, u tekvandou se takmiče Matea Jelić (do 67 kg), Kristina Tomić (do 49 kg), Toni Kanaet (do 80 kg), Ivan Šapina (+80 kg), a na teniskim terenima Mate Pavić, Nikola Mektić, Marin Čilić, Ivan Dodig, Donna Vekić i Darija Jurak.

Hrvatsku predstavljaju i veslači Martin Sinković, Valent Sinković i Damir Martin, te muška vaterpolo reprezentacija.

Slovenija

Slovenka Tina Trstenjak je osvojila brazilsko zlato prije pet godina (EPA)

Slovenija u Japan šalje 54 takmičarki i takmičara.

U streličarstvu nastupa Žiga Ravnikar. Sedmoro atletičara i atletičarki će braniti boje Slovenije: Kristijan Čeh (disk), Tina Šutej (skok s motkom) Anita Horvat (400m), Luka Janezič (400m), Klara Lukan (5.000m), Maja Mihalinec Zidar (100m, 200m) i Marupa Mišmaš-Zrimšek (3.000m sa preprekama).

U kajaku i kanuu takmičit će se Bojan Savšek, Peter Kauzer, Alja Kozorog, Eva Terčelj, Anja Osterman i Špela Ponomarenko Janić. Biciklističke utrke za Sloveniju vozit će Primož Roglič, Tadej Pogačar, Jan Polanc, Jan Tratnik, Eugenia Bujak i Tanja Žakelj, a jedina predstavnica Slovenije u golfu bit će Pia Babnik.

Medalju u džudu pokušat će osvojiti Adrian Gomboc (do 66kg), Maruša Štangar (do 48kg), Kaja Kajzer (do 57kg), Tina Trstenjak (do 63kg) i Anamari Velenšek (preko 78kg). Kada je riječ o ritmičkoj gimnastici, za Sloveniju će nastupiti Ekaterina Vedenejeva, a u maratonskom plivanju Špela Perse.

U jedriličarstvu će nastupiti Žan Luka Zelko (Laser), te Veronika Macarol i Tina Mrak (470), kao i Živa Dvoršak u streljaštvu. U sportskom penjanju na OI takmičit će se Slovenke Janja Garnbret i Mia Krampl, a u plivanju Martin Bau, Katja Fain i Janja Šegel.

Slovenačku selekciju na OI u Japanu zaokružuju stonoteniseri Darko Jorgič, Bojan Tokić i Deni Kozul, tekvandoista Ivan Trajkovič, te muška košarkaška reprezentacija.

Crna Gora

Reprezentativci Crne Gore su među favoritima turnira vaterpolista (EPA)

Pod crnogorskom zastavom na takmičenjima u japanskoj prijestolnici nastupit će 35 reprezentativaca i reprezentativki u četiri sporta.

Danijel Furtula će nastupiti u atletskoj disciplini bacanje diska, dok će Marija Vuković biti dio takmičenja u skoku u vis.

Od pojedinaca još je tu Milivoj Dukić u jedriličarskoj disciplini Laser.

Što se tiče ekipnih sportova, tu su rukometašice i vaterpolisti Crne Gore od kojih se očekuje visoki plasman.

Kosovo

Najviše se nade za osvajanje medalje polaže u izvrsnu džudašicu Majlindu Kelmendi (EPA)

Kosovo će na ovogodišnjim OI predstavljati šest takmičarki i pet takmičara.

Najviše se nade za osvajanje medalje polaže u izvrsnu džudašicu Majlindu Kelmendi (do 52kg), a u ovom sportu će još nastupiti Distria Krasniqi (do 48kg), Nora Gjakova (do 57kg), Loriana Kuka (do 78kg), te Akil Gjakova (do 73kg).

Atletičar Musa Hajdari će trčati dionicu 800 metara, dok će se Donjeta Sadiku boriti u bokserskoj „pero“ kategoriji.

Driton Ibrahimi će učestvovati u streljačkom takmičenju na 10 metara zračni pištolj, a Kosovo će u plivanju predstavljati Olt Kondirolli (100m slobodno) i Eda Zeqiri (400m slobodno).

Hrvač slobodnim stilom Egzon Shala nastupa u kategoriji do 125 kilograma.

Sjeverna Makedonija

Magomedgadži Nurov je velika uzdanica makedonske selekcije (EPA)

Tri takmičarke i pet takmičara predstavljat će Sjevernu Makedoniju na Igrama u japanskoj prijestolnici Tokiju.

Atletičar Jovan Stojoski će nastupiti na utrci na 400 metara, dok će se Arbresha Rexhepi (džudo) takmičiti u kategoriji do 52 kilograma.

Sjevernu Makedoniju će također predstavljati Puleksenija Jovanoska (karate, kata), Borjan Brankovski (streljaštvo, 10m zračni pištolj), kao i plivačica i plivač Mia Blaževska Eminova (100m slobodno) i Filip Derkovski (400m slobodno).

Za ovu državu će se sportski boriti i Dejan Georgijevski (tekvando, preko 80kg), kao i Magomedgadži Nurov (hrvanje, do 97kg)

Izvor: Al Jazeera i agencije