Kraj spora S. Arabije i UAE-a: Proizvođači nafte postigli dogovor

Zemlje članice OPEC+ će od avgusta mjesečno povećavati isporuke nafte za 400.000 barela .

Grupa će ponovo u decembru preispitati stanje tržišta (Reuters)

Ministar energije Ujedinjenih Arapskih Emirata rekao je da su vodeći svjetski proizvođači nafte postigli „potpuni dogovor“ da od avgusta povećaju proizvodnju nafte, čime se završava spor između regionalnih rivala UAE-a i Saudijske Arabije.

Dogovorom, postignutom u nedjelju, definiše se kako će se odvijati proizvodnja nafte grupe OPEC+, koju čine 23 zemlje, nakon što je prošle godine ograničena, a cijena nafte naglo padala usljed pandemije korona virusa.

OPEC+ je prošle godine, u kojoj je pandemija poremetila potrošnju, transport i lanac isporuke nafte, odlučio da sa tržišta povuče 9,7 miliona barela dnevno, te da do kraja aprila 2022. postepeno normalizira isporuke.

U nedjelju, zemlje članice dogovorile su se da od avgusta povećavaju isporuke za 400.000 barela svakog mjeseca, kako bi pomogle poticanje globalnog ekonomskog oporavka u periodu kada pandemija slabi, navodi se u izjavi za medije iz sjedišta organizacije u Beču.

Grupa će ponovo u decembru preispitati stanje tržišta.

UAE bio protiv saudijskog prijedloga

Dogovorom se, također, produžuje rok za ograničenje proizvodnje sa aprila 2022. na kraj 2022. godine, što je stavka koju je tražila Saudijska Arabija.

Dok je OPEC+ povećao proizvodnju od maja, UAE nije želio prihvatiti saudijski prijedlog da se smanjenje produži do kraja 2022. godine.

U rijetkoj nesuglasici sa Rijadom, UAE je odbio prijedlog, nazivajući ga „nepoštenim“, što je izazvalo javnu prepirku između dvije zemlje.

UAE se nadao da će kratkoročim povećanjem proizvodnje, u periodu u kojem se globalna ekonomija oporavlja, povećati prihode potrebne za sopstvene ekonomske planove.

Saudijska Arabija je, pak, upozoravala da bi preveliko povećanje moglo prouzrokovati pad cijena, sputati ulaganja i poslije izazvati probleme s isporukom.

Izvor: Agencije