Palestinci protiv Barcelonine utakmice u Jerusalemu

Španski velikan bi susret s Beitarom Jerusalemom, čiji su navijači na zlu glasu zbog rasizma, trebao igrati na mjestu gdje je nekada bilo palestinsko selo.

Prema međunarodnom zakonu, Jerusalem je podijeljen grad i istočni dio se smatra okupiranom palestinskom zemljom, rekao je Jibril Rajoub (AFP)

Palestinska nogometna asocijacija (PFA) kritizirala je planirani egzibicioni nogometrni susret u Jerusalemu, u kojem će nastupiti španski velikan Barcelona.

U pismu Međunarodnoj nogometnoj asocijaciji (FIFA), predsjednik PFA Jibril Rajoub rekao je da je Jerusalem rezolucijom Ujedinjenih naroda proglašen podijeljenim gradom i da je ekipa Beitara iz Jerusalema, s kojom bi Barceona trebala igrati, rasistički klub.

“Iako nemamo pravo nijednom klubu govoriti kako da organizira svoje prijateljske utakmice, imamo pravo usprotiviti se izboru Jerusalema za domaćina meča“, napisao je Rajub u pismu koje je otišlo i na adrese Evropske i Azijske nogometne asocijacije (UEFA i AFC).

“Prema međunarodnom zakonu, Jerusalem je podijeljen grad i istočni dio se smatra okupiranom palestinskom zemljom, što PFA daje jurisdikciju nad bilo kakvim nogometnim aktivnostima koje se dešavaju u tom dijelu“ grada, piše u pismu.

Događaji koji bi trebali propratiti utakmicu uključuju posjetu starom dijelu okupiranog Istočnog Jerusalema, što predstavlja “kršenje naših prava“, dodaje se.

Etničko čišćenje regije

Utakmica se planira za 4. augusta u distriktu Malha, mjestu na kojem je nekada bilo palestinsko selo, koje je etnički očišćeno od izraelskih paravojnih snaga prilikom uspostavljana Izraela 1948. godine.

Klub Beitar Jerusalem, za koji navija i bivši izraelski premijer Benjamin Netanyahu, na zlu je glasu, zbog rasističkih ispada njegovih navijača i učestalih skandiranja “Smrt Arapima!“

Okorjeli navijači tog kluba, poznati pod imenom “La Familia”, diče se time da Beitar u postavi nikada nije imao nijednog palestinskog ili arapskog nogometaša.

Rajoub se u prošlosti suprotstavio i utakmici argentinske reprezentacije u Jerusalemu.

Taj susret, planiran 2018. godine, otkazan je, ali je FIFA kaznila Rajouba na 12 mjeseci, zbog “poticanja mržnje i nasilja”, pošto je pozivao na paljenje dresova i postera Lionela Messija u slučaju da se utakmica odigra.

Izvor: Al Jazeera i agencije