HNS: Firma koja je radila otisak kriva za pogrešan grb

Na dresovima hrvatske reprezentacije na ovogodišnjem EURO-u odštampan pogrešan državni grb.

Modrić: Hrvatska je odigrala četiri meča na ovogodišnjem EURO-u (EPA)
Modrić: Hrvatska je odigrala četiri meča na ovogodišnjem EURO-u (EPA)

Hrvatski nogometni savez (HNS) se u utorak oglasio saopćenjem u kojem navodi kako će tražiti odgovornost od kompanije koja radi sav otisak na sportsku opremu reprezentacije, nakon što je otkriveno da su hrvatski nogometaši na svim utakmicama na Evropskog nogometnog prvenstva igrali s otisnutim pogrešnim državnim grbom, prenosi agencija Hina.

„Sav tisak na sportsku opremu hrvatske reprezentacije radi tvrtka Sitotisak Decolor, uključujući zastave zemalja za pojedine utakmice. Nažalost, dogodila se nenamjerna greška u ručnom  primijećena“, navodi se u saopćenju HNS-a.

Hrvatski nogometni savez, dalje se navodi, tražit će odgovornost od Sitotisak Decolora te „interno disciplinirati djelatnike odgovorne za ovaj nenamjeran propust, zbog kojeg se ispričavamo javnosti i hrvatskim navijačima“.

„Dakako, HNS odbija svaku pomisao da bi se radilo o namjernom izvrtanju hrvatskog grba kojeg hrvatske reprezentacije godinama ponosno predstavljaju diljem svijeta“, dodaje se u saopćenju.

Bijeli kvadrat i NDH

Podsjetimo, nogometna reprezentacija Hrvatske odigrala je tri meča grupne faze protiv Engleske (0:1), Češke (1:1) i Škotske (3:1), da bi jučer bila eliminirana nakon produžetaka kada je slavila Španija 5:3.

Na svim utakmicama su na dresovima „Vatrenih“ bile iscrtane pogrešne zastave. Naime, grb Hrvatske počinje (u gornjem lijevom uglu) crvenim kvadratićem, no ovi su počinjali bijelim. Takav hrvatski grb se povezuje sa ustaškim pokretom, odnosno Nezavisnom državom Hrvatskom.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Kako je Hrvatska odigrala Evropsko prvenstvo, šta su negativnosti, a koje su to dobre stvari viđene u četiri odigrane utakmice, iz Kopenhagena analizira Tomislav Cvitković.

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO