Olimpijske igre u Tokiju bez alkohola, zagrljaja, autograma…

Ceremonija otvaranja Igara na programu je 23. jula, a organizatori imaju puno posla da finaliziraju pripreme.

Nadležni za Igre u ponedjeljak su odlučili dozvoliti do 10.000 gledatelja na borilištima (Reuters)
Nadležni za Igre u ponedjeljak su odlučili dozvoliti do 10.000 gledatelja na borilištima (Reuters)

Nema alkohola, zagrljaja, navijanja i autograma – organizatori Olimpijskih igara u Tokiju objavili su oštra nova pravila za goste na ovogodišnjoj sportskoj manifestaciji u Japanu, koja bi trebala početi za mjesec dana.

Seiko Hashimoo, predsjednik Organizacijskog odbora Olimpijskih igara Tokio 2020, koje su odgođene prošle godine zbog pandemije korona virusa, u srijedu je upozorio kako će slavlje “morati biti suzbijeno“, kako bi takmičenja protekla u sigurnom okruženju, te priznao kako organizatori moraju biti “kreativni“ kako bi potakli pozitivnu atmosferu.

Obavezne provjere pred ulazak

Nadležni za Igre u ponedjeljak su odlučili dozvoliti do 10.000 gledatelja na borilištima, no Hashimoto je upozorio kako ne treba očekivati slavljeničko raspoloženje kako trenutno prikazuju navijači na Evropskom nogometnom prvenstvu.

“U Evropi su stadioni puni slavlja. Nažalost, mi možda nećemo moći imati isto“, istakao je on.

Gledatelji će morati ispuniti neke antivirusne preduvjete, poput provjere temperature i da li imaju masku, samo da uđu na sportska borilišta.

Oni koji to ne ispune niti će moći ući na takmičenje, niti će im biti vraćen novac za kartu.

Kada uđu, zabranjeno im je navijanje i “direktan kontakt s drugim gledateljima“, a tražit će se da idu pravo kući nakon takmičenja.

Ceremonija otvaranja 23. jula

Neće biti dozvoljeno ni traženje autograma od sportaša, “izražavanje verbalne podrške“, mahanje peškirom ili “bilo koje drugo navijanje koje bi moglo dovesti do stvaranja grupe ljudi“.

Gledatelji će, također, kroz Igre morati proći bez alkohola, iako je ta vrsta pića dozvoljena na drugim sportskim takmičenjima u Japanu.

Ceremonija otvaranja Igara na programu je 23. jula, a organizatori imaju puno posla da finaliziraju pripreme i osvoje skeptičnu publiku porukama da će Olimpijske igre biti sigurne za lokalno stanovništvo i učesnike.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO