EURO: Dijele se posljednje karte za osminu finala

Duelima u grupama E i F okončava se grupna faza Evropskog prvenstva, a u opasnosti da budu eliminirani su velikani poput Španije, Portugala i Njemačke.

Benzema: Prvi meč na EURO-u između aktuelnog evropskog i svjetskog prvaka od 1992. godine (EPA)
Benzema: Prvi meč na EURO-u između aktuelnog evropskog i svjetskog prvaka od 1992. godine (EPA)

Nakon današnjih utakmica trećeg kola u grupama E i F bit će poznati svi učesnici osmine finala Evropskog prvenstva nogometaša koje se odigrava na 11 stadiona širom „Starog kontinenta“.

Ranije su mjesto u eliminatornoj fazi osigurale selekcije Italije, Velsa, Belgije, Danske, Nizozemske, Austrije, Engleske, Hrvatske, Švedske i Francuske, te Švicarske i Češke kao dvije najbolje trećeplasirane selekcije.

Dakle, preostaje da se vidi koje će još četiri selekcije nastaviti takmičenje na dugoočekivanom EURO-u

Grupa E (18 sati)

Poznato je da iz grupe E sigurno dalje ide Švedska koja je do sada upisala jednu pobjedu i jedan remi. Šveđani imaju priliku da, prvi put od 2004. izbore eliminatornu fazu bez poraza, a iste te godine su posljednji put bili i prvi u svojoj grupi.

Na putu im stoje Poljaci (Sankt Petersburg) koji imaju značajno lošiji bilans u čuvanju mreže (Švedska u posljednjih pet od šest mečeva nije primila pogodak) – samo su protiv Andore u posljednjih devet mečeva završili utakmicu bez lopte u svojoj mreži (jedna pobjeda, po četiri poraza i remija). Ukoliko ne pobjede Švedsku danas, po treći put će (u četiri nastupa) napustiti EURO bez pobjede.

Drugi meč grupe E igrat će se u Sevilji gdje Slovacima protiv Španaca treba pozitivan rezultat (barem bod) za nastavak takmičenja. U prva dva kola imaju pobjedu i poraz, a protiv Španije jedan remi i četiri poraza (nijedna ta utakmica nije bila na velikim takmičenjima).

„Furija“ je tradicionalni favorit na velikim takmičenjima, no sa dva remija i dva boda to do sada nije opravdala i prijeko joj je potreban trijumf, kako za nastavak takmičenja, tako i za jačanje samopouzdanja.

Grupa F (21 sat)

„Grupa smrti“ je u potpunosti opravdala svoj naziv u prva dva kola jer je tek Francuska osigurala nastavak takmičenja, dok se Njemačka i Portugal bore za svoje šanse. Prilike „Elfa“ su se značajno popravile nakon uvjerljivog trijumfa nad Portugalom (4:2), a poslije poraza na otvaranju od Francuske.

Nijemci u posljednjem kolu, u Minhenu, igraju protiv Mađara koji su protiv Francuza pokazali borbu, snagu i umijeće. U slučaju da Mađari slave, Njemačka bi mogla biti eliminirana sa ovog turnira, ali njihov prosjek postizanja golova od 2,6 po utakmici pokazuje da je to ipak jako malo vjerovatno.

Dok Mađari igraju u Minhenu, u Budimpešti je okršaj evropskih velikana. Portugal je na otvaranju, u ovom istom gradu, savladao Mađarsku, ali je doživio horor u Minhenu. Umorni od putovanja, Portugalci su dosta bliži sudbini eliminacije od Nijemaca i oni bi bili prvi branitelji titule od 2008. kojima je grupa presudila.

Francuzi tradicionalno nisu raspoloženi u trećem kolu – na šest posljednjih turnira upisali su po tri remija i poraza. Sa druge strane, na posljednjih pet od šest EP-a bili su među dva najbolja tima grupe.

Ovo je prvi meč na EURO-u između aktuelnog evropskog i svjetskog prvaka od 1992. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO