EURO: Hrvatsku samo pobjeda vodi u osminu finala

‘Vatreni’ moraju upisati sva tri boda protiv Škotske kako bi u nastavak takmičenja išli sa drugog ili trećeg mjesta.

Ako Engleska pobijedi Češku, Hrvati mogu biti i drugi, no tada će odlučivati gol-razlika između Hrvatske i Češke (EPA)

Nakon što su završena takmičenja u grupama A, B i C postalo je jasno kako će Hrvatska bilo kakvom pobjedom protiv Škotske (21 sat, Hampden Park, Glasgow) i bez obzira na ishod utakmice Engleska – Češka izboriti plasman u osminu finala Evropskog prvenstva.

U slučaju hrvatske pobjede, samo je upitno s koje će pozicije „Vatreni“ u osminu finala, druge ili treće. Jedino je prvo mjesto u grupi nedostižno pošto Engleska i Češka imaju po četiri, a Hrvatska i Škotska po jedan bod.

Ako Engleska pobijedi Češku, Hrvati mogu biti i drugi, no tada će odlučivati gol-razlika između Hrvatske i Češke. Izabranici selektora Zlatka Dalića su na -1, a Česi na +2.

U slučaju da Česi osvoje bod ili upišu pobjedu, Hrvatska bi s tri boda protiv Škotske bila treća.

Četiri karte za trećeplasirane

Podsjetimo, od šest trećeplasiranih ekipa, četiri će izboriti plasman u osminu finala.

Dobra vijest za „Vatrene“ je da bi bilo kakvom pobjedom protiv Škotske imali bolji učinak od Švicarske koja je treća u grupi A, Finske iz grupe B, te Ukrajine koja je osvojila treće mjesto u grupi C.

Švicarci su takmičenje u grupi završili sa četiri boda i gol-razlikom -1, Ukrajina ima tri boda i gol-razliku -1, dok Finska ima također tri boda i gol-razliku -2. Hrvatska bi pobjedom imala četiri boda i gol-razliku od minimalno 0.

Međutim, sve kombinacije padaju u vodu ako svjetski doprvaci ne osvoje tri boda.

Izvor: Agencije