Norveška protiv bojkota Svjetskog prvenstva u Kataru

Većina delegata Norveške fudbalske federacije odbila je poziv na bojkot Mundijala.

Položaj migrantskih radnika i stanje ljudskih prava u Kataru su pod lupom javnosti (Getty)

Norveška fudbalska federacija (NFF) odbacila je mogućnost bojkota Svjetskog prvenstva u fudbalu u Kataru 2022., uprkos pritisku lokalnih vlasti, koje zaljevsku zemlju optužuju za kršenje ljudskih prava migrantskih radnika.

Na vanrednom kongresu NFF-a, 368 delegata glasalo je protiv bojkota, a 121 je bio za.

Uoči glasanja, Ole Kristian Sandvik, glasnogovornik Udruženja norveških navijača rekao je da će utakmice u Kataru biti „poput igranja na groblju“, što je fraza koju zagovornici norveškog bojkota često upotrebljavaju.

Norveška se nije plasirala na veće fudbalsko takmičenje još od Eura 2000., a u svojoj kvalifikacionoj grupi za SP trenutno zauzima četvrto mjesto.

Provedene reforme

Iako je pred tom selekcijom još dug put do završenice Mundijala, rezultat glasanja mogao je imati utjecaja na dilemu da li Norveška uopšte treba nastaviti igrati kvalifikacije.

Pitanje bojkota pokrenuto je u februaru, a incijator je bio fudbalski klub Tromso.

„Ne možemo više sjediti i gledati kako ljudi umiru u ime fudbala“, objavio je taj norveški prvoligaš.

Tom Hogli, predstavik za medije Tromsa rekao je za AFP: „Nema sumnje da se ovo svjetsko prvenstvo nije niti trebalo dodijelili Kataru. Uslovi tamo su užasni i mnogi su izgubili živote“.

Položaj migrantskih radnika i stanje ljudskih prava u Kataru su pod lupom javnosti otkako je ta zemlja 2010. dobila organizaciju SP-a, koje se igra u novembru i decembru iduće godine.

Katar tvrdi da je od tada proveo nekoliko reformi rada.

U avgustu prošle godine, Katar je objavio velike promjene zakona o radu, koje uključuju prekid prakse prema kojoj su poslodavci imali pravo odbiti zahtjev radnika za promjenu posla. Ranije ove godine, uveden je i zakon o minimalnoj plati.

‘Postignut značajan napredak’

Prema anketi novina VG iz prošle sedmice, gotovo polovina ispitanih Norvežana, njih 49 posto, podržalo je bojkot, dok ih je 29 posto bilo protiv.

Norveška reprezentacija nije pozvala na bojkot, ali negoduje zbog uslova u Kataru.

Međunarodna fudbalska asocijacija (FIFA) tvrdi da je organizacija SP-a Kataru otvorila mogućnost društvenog napretka.

„Znamo da ima još posla za odraditi, ali moramo priznati da je u veoma kratkom periodu postignut značajan napredak“, rekao je u maju predsjednik FIFA-e Gianni Infantino.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO