Danski ljekar: Kako smo spasili Christiana Eriksena

Nekoliko ljekara frenetično je vršilo masažu srca, dok su Eriksenovi saigrači, sa suzama u očima, formirali krug oko njega.

Kada je spiker na stadionu objavio da je Eriksen budan i stabilan, zavladalo je oduševljenje (EPA)

Christian Eriksen ležao je bez svijesti na terenu, nakon što je tokom utakmice Eura 2020 između Danske i Švedske doživio kolaps.

Puls mu se gasio, pa ljekaru danske reprezentacije Mortenu Boesenu nije trebalo mnogo vremena da shvati da ne smije izgubiti niti jednu sekundu.

„Disao je. Mogao sam osjetiti njegov puls, ali stvari su se iznenada počele mijenjati“, priča Boesen.

„Kao što su svi mogli vidjeti, počeli smo mu davati CPR (Kardiopulmonalna reanimacija)“.

Narednih deset minuta bilo je zastrašujuće, kao nikada prije tokom jedne utakmice Evropskog prvenstva u fudbalu.

Nekoliko ljekara frenetično je vršilo masažu srca, dok su Eriksenovi saigrači, sa suzama u očima, formirali krug oko njega kako se mučne scene ne bi vidjele.

‘Uspjeli smo vratiti Christiana’

I konačno, sablasnu tišinu na stadion Parken zamijenili su usklici radosti.

„Ljekarski tim i ostatak osoblja reprezentacije došli su veoma brzo i uz saradnju svih, uradili smo šta smo morali uraditi. Uspjeli smo vratiti Christiana“.

Eriksen je u subotu navečer bio u svjesnom i stabilnom stanju, nakon što je prebačen u bolnicu.

Nešto prije kraja prvog poluvremena, danski veznjak se srušio na teren. Njegovi saigrači, reprezentativci Finske i sudija odmah su snažnim gestikulacijama pozivali pomoć, a ljekarski timovi požurili su na teren.

Eriksenova partnerica Sabrina Kvist Jensen potrčala je na travnjak, gdje su joj kapiten danske reprezenetacije Dimon Kjaer i golman Kaspet Schmeichel pokušali pružiti utjehu.

Danski fudbaleri odmah su potrčali pomoći Eriksenu (EPA)

Finski reprezentativci su se okupili oko svoje klupe i uskoro napustili teren, još dok se Eriksenu pružala pomoć.

Eriksen je na kraju iznesen, uz burne ovacije, uz pratnju njegovih prijatelja iz tima.

‘Nije imao zdravstvenih problema’

Piero Volpi, član ljekarskog tia milanskog Intera, za koji Eriksen nastupa, rekao je za Associated Press da Eriksen nije bio zaražen korona virusom, da nije imao zdravstvenih problema, te da je, otkako je 2020. došao u italijanski klub iz Tottenhama, sve testove prolazio bez problema.

„No, o tome ćemo pričati kada dođe vrijeme. Sada je najvažnije da se oporavi”, rekao je Volpi.

Na kraju, kada se utakmica nastavila, Finska je pobijedila 1:0 golom Joela Pohjanpala, dok su Danci propustili realizirati penal. No, na kraju, rezultat je bio u sjeni Eriksonovog kolapsa.

„Naravno, nije lako igrati takvu utakmicu. Ono što smo pokušali uraditi je nevjerovatno. Nevjerovatno je da su fudbaleri uopšte uspjeli izaći na teren i pokušali odigrati drugo poluvrijeme“, rekao je danski selektor Kasper Hjulmand.

UEFA je objavila da su dvije selekcije obavile hitne razgovore prije nego što su odlučile da se susret nastavi. Na teren su izašli uz ovacije publike.

Hjulmand tvrdi da je ekipama ponuđena opcija da nastave susret u subotu ili u nedjelju.

„Fudbaleri nisu mogli niti zamisliti kako bi izgledalo da, nakon moguće neprospavane noći, ujutro ustanu, sjednu u autobus i idu igrati utakmicu“, rekao je Hjulmand.

„Iskreno, najbolje je bilo odmah završiti s tim“, dodao je.

Danski fudbaleri u šoku su pratili dešavanja (AFP)

Eriksen je jedno od najvećih imena danske reprezenentacije i događaj je unio šok na tribine, gdje se smjestilo oko 15.000 navijača.

Mnogi navijači su plakali i grlili se na tribinama.

Podsjećanje na smrt Marca-Vivena Foea

Dok su čekali nove informacije o Eriksenovom stanju, finski navijači poleli su skandirati „Christian! Christian!“, na šta su danski odgovarali sa „Eriksen! Eriksen!“.

Kada je spiker na stadionu objavio da je Eriksen budan i stabilan, zavladalo je oduševljenje.

Mnogi navijači su plakali na tribinama (Reuters)

Ovaj događaj podsjetio je na slične trenutke, u kojima su fudbaleri doživjeli kolaps na terenu, uključujući i Marca-Viviena Foea i Fabricea Muambu.

Foe je preminuo dok je za Kamerun igrao utakmicu Kupa konfederacija u Francuskoj 2003. godine, dok su Muambu 2012. oživljavali nakon što se srušio na tlo tokom utakmice između Boltona i Tottenhama u Londonu.

Muamba, koji se potpuno oporavio, na Twitteru je, dok su Eriksena prevozili u bolnicu,  napisao – „Molim te, Bože“.

Izvor: Agencije