EURO: Eriksen u stabilnom stanju nakon kolapsa na utakmici

Christian Eriksen se srušio na tlo u 43. minuti utakmice protiv Finske.

Fudbalski reprezentativac Danske Christian Eriksen u stabilnom je stanju, nakon što je u utakmici prvog kola grupe B na Euru 2020, koju je njegova selekcija u Kopenhagenu igrala protiv Finske, doživio kolaps.

Informaciju da je njegovo stanje stabilno i da su u toku pretrage, objavili su Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) i Danski fudbalski savez.

Eriksen se iznenada, dok je trčao, srušio na teren u 43. minuti utakmice, nakon čega je uslijedio prekid, a ljekarski timovi požurili su na teren u nastojanju da mu pruže pomoć. Prije toga, nije bio u kontaktu s drugim igračem.

Njihov napor trajao je nekoliko minuta, a agencije su javile da su ga pokušavali reanimirati.

Fudbaleri i navijači su sa zebnjom pratili pokušaje ljekarskog tima da oživi Eriksena (EPA)

Fudbaleri obje ekipe i navijači u šoku su pratili pokušaje ljekara da ožive Eriksena. Stvorili su štit kako kamere ne bi snimile što se događa, no vidjelo se kako ga ljekari oživljavaju.

Pod paravanima iznesen sa terena

Nakon nekoliko minuta, Eriksen je pod paravanima iznesen s terena.

Reuters javlja da je fotoreporter te agencije vidio kako Eriksen miče ruke dok su ga iznosili s terena, a na fotografijama te agencije može se vidjeti da je bio u svjesnom stanju.

Na fotografijama se može vidjeti da je Eriksen bio u svjesnom stanju kada su ga iznosili s terena (Reuters)

Danska i Finska u Kopenhagenu su igrali utakmicu prvog kola grupe B Eura 2020.

Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) je na svom profilu na Twitteru objavila da je utakmice prekinuta.

Dodali su da je Eriksen prebačen u bolnicu i da je njegovo stanje stabilizirano, a Danski savez je javio da je i razgovarao s ocem preko telefona.

UEFA je najavila da će uskoro imati nove informacije o situaciji, ali je i navela da će se, na insistiranje oba saveza, utakmica nastaviti u 20:30 sati po srednjoevropskom vremenu, od trenutka prekida.

U nastavku, Finskoj je bio dovoljan jedan gol da proslavi prvu pobjedu na Euru u historiji, a postigao ga je Joel Pohjanpalo u 60. minuti.

Na velikim međunarodnim natjecanjima sličan slučaj se dogodio na Kupu konfederacija 2003. godine u Lyonu kada se na teren srušio kamerunski nogometaš Marc-Vivien Foe tokom polufinala protiv Kolumbije, podsjeća Hina.

Foe je preminuo, a obdukcijom je ustanovljeno da je patio od srčane mane.

Izvor: Al Jazeera i agencije