UEFA: Ukrajina da ukloni slogan “Slava našim herojima” sa dresa

Poruka „Slava našim herojima“ unutar kragne dresa je „jasno politička u prirodi“, navodi se u saopćenju UEFA-e.

Također je odlučeno da je fraza sa vanjske strane dresa – „Slava Ukrajini“ – prihvatljiva sama po sebi (Reuters)

Evropska nogometna asocijacija UEFA naredila je Ukrajini da ukloni „politički“ slogan sa dresa nacionalne reprezentacije koja će nastupiti na predstojećem Evropskom prvenstvu. Poruka „Slava našim herojima“ unutar kragne dresa je „jasno politička u prirodi“, navodi se u saopćenju UEFA-e.

Agencije podsjećaju kako je ova parola često uzvikivana tokom ustanka 2014. u Ukrajini kada je svrgnut lider Viktor Janukovič koji je imao podršku ruskog Kremlja.

Majdanska revolucija

Odluka evropske kuće nogometa se desila nakon što se Rusija požalila na izgled žutog ukrajinskog dresa na kojem su nacrtane granice države zajedno sa Krimom, koji je Rusija anektirala, te regijama Donjeck i Luganjsk koje su pod kontrolom separatista.

Iz UEFA-e navode kako mapa nije problem jer rezolucija Generalne skupštine UN-a „priznaje teritorijalne granice u onom obimu kako su i nacrtane“.

Također je odlučeno da je fraza sa vanjske strane dresa – „Slava Ukrajini“ – prihvatljiva sama po sebi jer se može smatrati „uopćenom i nepolitičkom frazom općeg nacionalnog značenja“.

I taj povik su koristili demonstranti protiv Janukoviča tokom takozvane Majdanske revolucije prije sedam godina.

No, upravno tijelo evropskog nogometa navodi kako je „specifična kombinacija“ dva slogana na dresu „jasno politička u prirodi“ i ima historijski i militaristički značaj. Stoga je određeno da slogan „Slava našim herojima“ mora biti uklonjena.

Sportsko, a ne bojno polje

Rusija je odmah pozdravila potez UEFA-e, a glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova je rekla kako sport ne treba miješati sa politikom.

„Sport nije bojno polje već mjesto za takmičenje; on nije politička arena već takmičarska. Postanite heroji sporta i imat ćete vlastitu slavu, učinite to tako, a ne sa nacionalističkim sloganima“, istakla je.

Iz Ukrajine kažu kako je dres simbol nacionalnog jedinstva, a predsjednik Volodimir Zelenskij objavio je selfie na Instagramu u dresu ove sedmice.

Ukrajina meč prvog kola EURO-a igra protiv Nizozemske 13. juna u Amsterdamu, a u grupi C su još Austrija i Sjeverna Makedonija. Rusija, sa druge strane, u grupi B igra protiv Belgije, Danske i Finske na svom terenu u Sankt Petersburgu.

Izvor: Al Jazeera i agencije