UEFA privremeno obustavila postupak protiv Reala, Barcelone i Juventusa

UEFA je privremeno obustavila disciplinski postupak protiv Real Madrida, Barcelone i Juventusa, koji se još nisu odrekli projekta nogometne evropske Superlige.

UEFA je 25. maja pokrenula disciplinski postupak zbog potencijalnog kršenja njenog pravilnika, a u medijima se nagađalo da bi tri kluba mogli dobiti dvogodišnju zabranu natjecanja u Ligi prvaka (EPA)

Evropska nogometna asocijacija UEFA je u srijedu privremeno obustavila disciplinski postupak protiv Real Madrida, Barcelone i Juventusa, koji se još nisu odrekli projekta nogometne evropske Superlige.

UEFA je 25. maja pokrenula disciplinski postupak zbog potencijalnog kršenja njenog pravilnika, a u medijima se nagađalo da bi ta tri kluba mogli dobiti dvogodišnju zabranu natjecanja u Ligi prvaka, prenosi Hina.

Ostalih devet klubova (Manchester United, Manchester City, Liverpool, Arsenal, Chelsea, Tottenham, Milan, Inter i Atletico Madrid) koji su zbog prijetnji oštrim sankcijama brzo odustali od projekta Superlige već ranije se nagodilo sa UEFA-om i zaradili su blage novčane kazne.

Predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin izjavio je početkom mjeseca da je da čelnici Juventusa, Real Madrida i Barcelone prijete organizaciji kojom rukovodi, prenijela je Anadolija.

Čeferin je u intervjuu za britanski Telegraph izjavio da klubovi insistiraju na tome da projekat Superlige i dalje postoji, te zapitao kako je moguće da oni nakon svega žele igrati u UEFA Ligi prvaka.

“Izašli su sa saopštenjem sa Superliga i dalje postoji, a dva dana potom poslali su zahtjev da igraju u Ligi prvaka. Dakle, oni su u Superligi i izvan Lige prvaka, ali žele biti u Ligi prvaka? Rekli su da je Liga prvaka gotova, ali i dalje žele igrati u njoj?”, pitao se Čeferin.

Dodao je da tri kluba sada prijete tužbom i da je komunikacija s organizatorima pomenutog projekta teška.

Novo takmičenje

“Čudno je komunicirati s njima kad su nestali preko noći i nisu se vratili do sada”, rekao je predsjednik UEFA-e. Sve što smo dobili su neka pisma. Nisam ih pročitao, ali naša pravna služba kaže da postoje pisma u kojima se prijeti u svakom pogledu”, poručio je prvi čovjek UEFA-e.

Dvanaest evropskih nogometnih klubova postiglo je u aprilu dogovor o pokretanju novog takmičenja, Superlige, uprkos protivljenju Evropske nogometne federacije (UEFA).

U zajedničkom saopštenju navedeno je da će Superligom upravljati klubovi osnivači među kojima su Milan, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea, Barcelona, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester United, Manchester City, Real Madrid i Tottenham.

UEFA je ekspresno reagirala i najavila sankcije za klubove Super lige, ali i igrače klubova koji nastupe o tom takmičenju, kojima će biti zabranjen nastup za nacionalne timove svojih zemalja. Većina klubova je saopštila da se povlači iz tog projekta, osim Barcelone, Real Madrida i Juventusa.

Izvor: Agencije