EURO: UEFA dopustila 26 nogometaša

Evropski nogometni savez je objavio da će svaka reprezentacija, sudionica nadolazećeg EURA moći pozvati 26 umjesto uobičajena 23 nogometaša.

Samo će 23 igrača biti u zapisniku za svaku pojedinu utakmicu na EURU, precizirala je UEFA u saopćenju za javnost (EPA)

Evropski nogometni savez (UEFA) u utorak je objavio da će svaka reprezentacija, sudionica nadolazećeg EURA (11. juna – 11. jula), moći pozvati 26 umjesto uobičajena 23 nogometaša, kako bi se lakše suočile s rizicima od kontaminacije COVID-om 19 i karantine.

S druge strane, samo će 23 igrača biti u zapisniku za svaku pojedinu utakmicu na EURU, precizirala je UEFA u saopćenju za javnost, prenosi Hina.

Selektori moraju dostaviti UEFA-i svoj popis u periodu od 26. maja do 1. juna, ali između tog datuma i prvog meča moći će slobodno zamijeniti igrača u slučaju “ozbiljne ozljede ili bolesti”, s medicinski ovjerenom dokumentacijom.

Mogućnost zamjene

Radi jasnoće, igrači koji su pozitivno testirani na COVID-19” ili oni koji su smješteni u izolaciju kao “kontakt zaraženog” spadaju u kategoriju “ozbiljne bolesti”, dodaje UEFA.

Također, golmane je moguće zamijeniti prije svake utakmice.

Reprezentacije su tokom Kupa konfederacija 2001. godine prešle s 22 na sada uobičajena 23 nogometaša na velikim turnirima.

Izvor: Agencije