Naomi Osaka suočena s izbacivanjem s French Opena nakon bojkota medija

Japanska teniserka kažnjena je s 15.000 dolara zbog nedolaska na konferenciju za medije nakon prve pobjede na Roland Garrosu.

Japanska teniserka Naomi Osaka u prvoj rundi protiv Rumunke Patricije Marije (Reuters)

Japanska teniserka Naoma Osaka mogla bi biti izbačena s French Opena ukoliko nastavi bojkotovati konfrenecije za medije nakon meča na turniru, saopćila je uprava Grand Slam teniskih turnira.

Osaka, koja je kažnjena s 15.000 američkih dolara zbog nedolaska na konferenciju za novinare nakon pobjede u prvom krugu na Roland Garrosu, također bi mogla biti suspendovana s ostalih Grand Slam turnira, dodaje se.

Ranije ove sedmice, četverostruka Grand Slam prvakinja rekla je da se neće davati izjave novinarima tokom French Opena, navodeći kao razloge mentalno zdravlje.

“Često sam osjećala da ljudi nemaju obzira prema mentalnom zdravlju sportista i svaki put kada vidim konferenciju za medije ili sudjelujem u njoj ispostavi se da sam upravu”, rekla je u izjavi koja je u srijedu objavljena na Twitteru.

Osaka je rekla da se igračima koji sudjeluju na konferencijama za medije postavljaju pitanja na koja su “više puta odgovarali ili im se postavljaju pitanja koja im utječu na samopouzdanje… Jednostavno se neću izlagati ljudima koji sumnjaju u mene”.

‘Ponovljena kršenja povlače oštrije sankcije’

U saopćenju koje su četiri Grand Slam turnira objavila u nedjelju stoji: “Savjetovali smo Naomi Osaku da će, ako nastavi ignorisati svoje medijske obaveze tokom turneje, biti izložena mogućim daljnjim posljedicama kršenja Kodeksa ponašanja.”

“Očekivano, ponovljena kršenja povlače oštrije sankcije, uključujući izbacivanje s turnira.”

Osaka je pobijedila Rumunjku Patriciju Mariju Tig sa 6-4, 7-6 i prošla u drugo kolo French Opena, gdje će se sastati sa još jednom Rumunjkom.

Nikada nije prošla treće kolo na Roland Garrosu, a prošle godine nije igrala ovaj turnir nakon pobjede na US Openu.

Odbor četiri Grand Slama dodao je da su organizatori French Opena zatražili od Osake da preispita svoj stav i bezuspješno pokušali razgovarati s njom kako bi riješili stvar.

Australian Open, Roland-Garros, Wimbledon i US Open zajednički su joj poslali poruku kako bi provjerili da li je dobro i ponudili joj podršku. U njihovoj izjavi stoji da oni brinu za sve igrače i njihovo zdravlje, te da sve koji su nezadovoljni pozivaju na dijalog.

Izvor: Al Jazeera i agencije