Video: Navijači Manchester Uniteda provalili na travnjak, odgođen derbi

Utakmica s Liverpoolom je odgođena jer su navijači Uniteda nekoliko sati prije početka najvećeg engleskog nogometnog derbija provalili na travnjak Old Trafforda tražeći odlazak vlasnika kluba.

Najveći derbi engleskog nogometa, sudar Manchester Uniteda i Liverpoola, definitivno je otkazan iz sigurnosnih razloga, objavili su “Crveni vragovi”, nakon što su navijači Uniteda provalili na travnjak Old Trafforda tražeći odlazak vlasnika kluba te se sukobili s policijom ispred stadiona.

“Nakon razgovora između policije, Premier lige i klubova, naša utakmica protiv Liverpoola je odgođena iz sigurnosnih razloga nakon današnjeg protesta”, objavio je Manchester United, prenosi Hina.

“Sada će se s Premier ligom razgovarati o novom datumu utakmice”, dodali su iz kluba.

Sa Old Trafforda su poručili kako podržavaju pravo navijača na proteste, ali i žale zbog nemilih scena.

“Naši navijači strastveno vole Manchester United i mi u potpunosti priznajemo pravo na slobodno izražavanje i miran protest. Međutim, žalimo zbog odgode utakmice i radnji koje su druge navijače, osoblje i policiju doveli u opasnost. Zahvaljujemo policiji na podršci i pružit ćemo joj pomoć u svim narednim istragama”, dodali su iz kluba.

Liverpool se složio s odgodom susreta.

Navijači provalili na travnjak

“Nogometni klub Liverpool bio je u potpunosti saglasan s odlukom o odgodi utakmice. Naš je stav da javna sigurnost mora biti faktor broj jedan u svakoj takvoj odluci. Danas to očito nije bilo moguće zajamčiti zbog situacije koja je brzo eskalirala”, poručili su sa Anfielda.

Utakmica je odgođena jer su navijači Uniteda nekoliko sati prije početka najvećeg engleskog nogometnog derbija provalili na travnjak Old Trafforda tražeći odlazak vlasnika kluba.

Stotine navijača “Crvenih vragova” uspjelo se probiti na travnjak Old Trafforda, a navijači su protestirali protiv američkih vlasnika Uniteda, porodice Glazer, zbog učestvovanja u projektu Superlige.

Dok su se stotine probile do teren, hiljade  navijača ostalo je ispred stadiona, a jedna je grupa pokušala blokirati hotel “Lowry”, u kojem su bili smješteni igrači Uniteda, kako bi ih spriječili da se ukrcaju u klupski autobus.

‘Izvinjenje nije prihvaćeno’

U jednom trenutku došlo je do sukoba između navijača i policije, kada su “plavci” odlučili udaljiti demonstrante ispred stadiona.

Policija je oko 17:00 sati uspjela očistiti travnjak i okolicu stadiona Old Trafford, međutim, donesena je odluka o otkazivanju utakmice.

United je bio jedan od šest premierligaških klubova koji su bili među osnivačima Superlige, a svi su se povukli 48 sati kasnije, nakon ljutite reakcije šire nogometne zajednice.

Joel Glazer se izvinuo pristalicama, međutim, dio Unitedovih navijača na protestu je nosio transparente s natpisom “izvinjenje nije prihvaćeno”.

Manchester United se trenutno nalazi na drugom mjestu sa 67 bodova, čak 13 manje od lidera Manchester Cityja.

Liverpool je šesti sa 54 boda.

Izvor: Al Jazeera i agencije