Stručnjaci: Maradona je bio prepušten sudbini

Šezdesetogodišnji Argentinac umro je od srčanog udara 25. novembra, tek nekoliko sedmica nakon operacije mozga zbog ugruška.

Argentinski državni tužitelj formirao je odbor od 20 stručnjaka da utvrde uzrok smrt Maradone (EPA)

Nogometna legenda Diego Maradona nije dobio ispravnu medicinsku pomoć i bio je prepušten sudbini “dug i bolan period“ prije smrti prošle godine, zaključio je stručni ljekarski odbor.

Šezdesetogodišnji Argentinac umro je od srčanog udara 25. novembra, tek nekoliko sedmica nakon operacije mozga zbog ugruška.

Zbog njegove smrti, u Argentini je trajao dug period žaljenja, a tugu su izražavali ljubitelji nogometa iz cijelog svijeta.

Nešto kasnije je argentinski državni tužitelj formirao odbor od 20 stručnjaka da utvrde uzrok smrt i provjere da li je bilo nemara.

‘Počeo umirati 12 sati prije smrti’

Maradonin neurohirurg Leopoldo Luque, psihijatrica Agustina Cosachov i psiholog Carlos Diaz su pod istragom, kao i dvije medicinske sestre, koordinator njege i medicinski koordinator.

U dokumentu od 70 stranica odbor navodi kako je Maradona “počeo umirati barem 12 sati prije“ nego je pronađen mrtav u krevetu.

Ovakav nalaz bi mogao otvoriti slučaj smrti iz nemara, što u slučaju presude na sudu donosi do 15 godina zatvora.

“Djelovanje medicinskog tima koji je bio zadužen za brigu o Diegu Armandu Maradoni je bilo nedovoljno, manjkavo i nesmotreno“, navodi se u izvještaju odbora koji je dobio Reuters.

“Utvrđeni su nedvosmisleni znakovi produženog perioda agonije te zaključujemo da pacijent nije praćen kako treba od 00:30 sati 25. novembra 2020. godine.“

Maradona je operiran 3. novembra, samo četiri dana nakon što je proslavio 60. rođendan u klubu Gimnasia y Esgrima koji je trenirao.

No, tada je izgledao lošeg zdravlja i teško je pričao.

Bio je ovisnik o kokainu i alkoholu te je imao problema s jetrom, bubregom i kardiovaskularnim sistemom kada je preminuo.

‘Tretman pun nedostataka i neregularnosti’

Njegove dvije kćerke su optužile Luquea da je odgovoran za propadanje Maradoninog zdravlja.

Odbor je zaključio da bi Maradona “imao bolje šanse da preživi“ s pravom njegom u pravoj bolnici.

Umro je u krevetu iznajmljene kuće u ekskluzivnom dijelu Buenos Airesa, gdje je dobijao kućnu njegu.

Stručnjaci navode kako Maradona nije imao “puni kapacitet svojih mentalnih sposobnosti“ i nije mu trebalo biti prepušteno da odluči gdje će biti liječen.

Također su ustanovili kako je njegov tretman bio pun “nedostataka i neregularnosti“ te kako je medicinski tim prepustio njegovo preživljavanje “sudbini“.

Izvor: Agencije