UEFA osigurala 24 miliona eura za Ligu prvakinja

Evropska nogometna asocijacija podijelit će klubovima nove Lige prvakinja 24 miliona eura, što je četiri puta više od iznosa koji trenutno odlazi u ženske klubove širom Evrope.

Od iduće sezone u Ligi prvakinja će prvi put nastupati 16 klubova (EPA - Ilustracija)

Evropska nogometna asocijacija (UEFA) podijelit će klubovima nove Lige prvakinja 24 miliona eura, što je četiri puta više od iznosa koji trenutno odlazi u ženske klubove širom Evrope.

Ovo značajno povećanje rezultat je UEFA-inog redizajna Lige prvakinja, što uključuje centralizaciju sponzorstva i medijskih prava od grupne faze nadalje, prenosi Hina.

Od iduće sezone u Ligi prvakinja će prvi put u natjecanju po grupama nastupati 16 klubova.

UEFA je saopćila kako će svaki od klubova u grupnoj fazi zaraditi najmanje 400.000 eura.

Čeferin: Veliki korak naprijed

Video Assistant Referee (VAR), koji je korišten samo u finalu ženskog takmičenja, od sljedeće će se sezone koristiti od četvrtfinala, dodali su iz Nyona, sjedišta UEFA-e.

“Ova najava predstavlja veliki korak naprijed za nogomet. Novi model finansijske raspodjele takmičenja ojačat će cjelokupnu profesionalnu žensku igru ​​širom Evrope”, rekao je predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin.

“To je, također, savršen primjer kako je evropski sportski model presudan za dugoročni razvoj nogometa. Razvoj ženskog nogometa ne bi trebao biti vođen kratkoročnim dobicima, već dugoročnim vizija”, dodao je Čeferin.

Izvor: Agencije

Povezane

Nogometašice SFK 2000 pripremaju se za novi pohod ka plasmanu u grupnoj fazi Lige prvaka. Najmlađi sarajevski premijerligaš Olimpik gradi infrastrukturu koja je prvi korak ka ostvarenju plana da se pozicionira u gornji ešalon bh. nogometa. Milan Bošković posjetio je Smederevo gdje je održano prvenstvo Srbije u boksu u obje konkurencije. Za Al Jazeeru o planovima […]

Published On 02 Nov 2020

Prvi čovjek Svjetske nogometne organizacije, Gianni Infantino, u obraćanju javnosti je rekao da je FIFA podržala predložene reforme za zaštitu žena u nogometu. Prema novim pravilima, nogometašice će imati pravo na porodiljsko odsustvo.

Published On 05 Dec 2020
Više iz rubrike SPORT
POPULARNO