Na Olimpijskim igrama Čajkovski umjesto ruske himne

Ruski sportisti se ne mogu takmičiti pod ruskom zastavom, niti koristiti državni grb i himnu.

Ljetnje olimpijske igre u Tokiju održat će se od 23. jula do 8. avgusta (EPA)
Ljetnje olimpijske igre u Tokiju održat će se od 23. jula do 8. avgusta (EPA)

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) odobrio je Prvi klavirski koncert Petra Iljiča Čajkovskog kao zamjenu za himnu Rusije na ceremonijama dodjela medalja tokom predstojećih Olimpijskih igara u Tokiju i Pekingu.

„'Težak proces svih odobrenja sa Međunarodnim olimpijskim komitetom je završen“, rekao je predsednik Ruskog olimpijskog komiteta Stanislav Pozdnjakov, prenosi Tanjug, pozivajući se na TASS.

U decembru 2020. godine Sportski arbitražni sud (CAS) riješio je spor između Svjetske antidoping agencije (SADA) i Ruske antidoping agencije (RUSADA), presudivši da se ruski sportisti ne mogu takmičiti pod ruskom zastavom na velikim sportskim događajima do 16. decembra 2022. godine, kao niti da koriste državni grb ni himnu.

„Od danas naš olimpijski tim ima sve elemente identiteta. Zastava Ruskog olimpijskog komiteta sa bojama naše trobojke, zvanična odjeća, lako prepoznatljiva i za naše sunarodnjake i za navijače bilo koje druge države, čak i bez ikakvih natpisa, a sada muzička pratnja na ceremonijama dodele nagrada ruskim olimpijskim sportistima u Tokiju i Pekingu “, dodao je Pozdnjakov.

Odbijen prijedlog o ‘Kaćuši’

Komisija za sportiste ROC-a predložila je u januaru da se umjesto državne himne na Olimpijskim igrama koristi Kaćuša, najpopularnija ruska pjesma tokom Drugog svjetskog rata.

Kasnije je, međutim, CAS objasnio da se pjesma ne može koristiti umjesto državne himne na predstojećim Olimpijskim igrama.

Ljetnje olimpijske igre u Tokiju održat će se od 23. jula do 8. avgusta.

Peking će biti domaćin Zimskih olimpijskih igara od 4. do 20. februara 2022.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO