Predsjednik Superlige: UEFA je monopolist, zakon nas štiti

Fudbaleri se ne trebaju plašiti prijetnji iz UEFA-e i FIFA-e, rekao je predsjednik novoformirane Superlige Florentino Perez.

Potrebno je analizirati zašto mlade od 16 do 24 godine ne zanima nogomet, kaže Florentino Perez (EPA)

Predsjednik novoosnovane nogometne Superlige Florentino Perez rekao je da se igrači koji će nastupiti u tom natjecanju ne trebaju bojati nikakvih prijetnji iz krovnih organizacija UEFA-e i FIFA-e te da će moći igrati za reprezentacije svojih država.

„Nogometaši mogu biti potpuno mirni. Ne boje se niti su nas pitali o tome, barem nisu mene“, istaknuo je Perez tokom gostovanja u nogometnom programu na španskoj televiziji La Sexta, prenijela je Hina.

Nakon što je 12 bogatih klubova iz Španije, Engleske i Italije dogovorilo osnivanje vlastite lige sa 20 ekip, evropska krovna organizacija UEFA poručila je da igrači koji nastupe na tom natjecanju neće moći igrati za reprezentacije svojih zemalja na Evropskom i Svjetskom prvenstvu.

„To se neće dogoditi. Tu konfuziju stvaraju oni koji drže monopol nad nogometom. Naravno da je UEFA monopolist. Ona treba biti transparentna, nije imala dobar imidž tokom historije, ne želim spominjati stvari…”, rekao je Perez, misleći na korupciju.

‘Ne radimo ništa loše’

“Ne trebaju nikome prijetiti jer ne radimo ništa loše. Po našem mišljenju, njihov format natjecanja ne funkcionira. Atraktivnost Lige prvaka je sve manja”, dodao je Perez, predsjednik Real Madrida, kluba s rekordnih 13 naslova prvaka Evrope.

UEFA je u ponedjeljak izvijestila kako će 2024. godine uvesti novi format Lige prvaka, natjecanja koje dodatno ide na ruku bogatim klubovima, no koje je daleko od ekstrema Superlige.

„Kažu da bi počeli s tim natjecanjem 2024. No tada ćemo biti mrtvi. Neki klubovi su izgubili stotine miliona eura. Samo je Real tokom dvije sezone ostao bez prihoda od oko 400 miliona eurao”, istaknuo je.

Nagađa se da bi Superliga mogla početi u avgustu 2022. ili 2023. godine.

“Što je prije moguće”, poručio je Perez.

“Primjećujemo da je publike manje a da prihodi od televizijskih prava padaju. Ne samo zbog pandemije. Potrebno je analizirati zašto mlade od 16 do 24 godine ne zanima nogomet. Oni imaju druge platforme za zabavu. Utakmica je puno no nisu kvalitetne, pa zato moramo promijeniti nešto. Utakmice Real – Manchester ili Barcelona – Milan su atraktivnije od utakmica osrednjih klubova u Ligi prvaka i zato one donose veću zaradu”, dodao je.

Perez je rekao kako ti najveći klubovi imaju navijače po čitavom svijetu pa da bi te utakmice bile dobro praćene.

‘Format koji bi spasio nogomet’

Klubovi bi igrali Superligu tokom sedmice, umjesto Lige prvaka, a vikendima bi se normalno natjecali na nacionalnim prvenstvima.

Perez napominje kako takav sistem trenutano postoji u košarci gdje se neki takmičenj u bogatoj Euroligi a neki u Ligi prvaka dok vikendom svi igraju u domaćim prvenstvima.

“Ponudili smo format koji bi spasio nogomet. Isto je tako svojedobno bio stvoren Kup prvaka, a onda Liga prvaka. Ne budemo li mi veliki imali novac, neće ga imati ni ostali klubovi jer mi od njih kupujemo igrače. To je poput piramide. Ostanemo li bez novca, ostat će bez njega i manji. Zato je ovo dobro rješenje za sve”, ustvrdio je.

Real Madrid, Chelsea i Manchester City su izborili ove sezone polufinale Lige prvaka, zajedno s PSG-om, a Perez kaže da nema govora o njihovom izbacivanju zbog rata s UEFA-om.

“Zakon nas štiti”, istaknuo je.

Perez je izabran za predsjednika Superlige jer je na čelu Real Madrida već 20 godina.

“Izrabrali su me jer sam ja počeo s ovom temom”, izjavio je i dodao da će u nadolazećim danima razgovarati s UEFA-om i FIFA-om te nastojati objasniti javnosti ideju i prednosti Superlige.

Izvor: Agencije