Nogometni savez Njemačke: Suspendovati superligaše

Tim klubovima bi trebalo zabraniti učešće u svim takmičenjima sve dok ne počnu razmišljati o svojim navijačima, navode iz DFB-a.

Njemački klubovi odbili su se pridružiti inicijativi koja je izazvala bijes među ljubiteljima nogometa (EPA)

Njemački nogometni savez (DFB) u utorak je zatražio suspenziju za svih 12 klubova koji su odlučili pokrenuti Superligu i to sve do trenutka dok ne promijene svoje mišljenje, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

“Tim klubovima bi trebalo zabraniti učešće u svim takmičenjima sve dok ne počnu razmišljati o svojim navijačima koji su ih i načinili jednima od najvećih klubova na svijetu, a ne o svojim vlastitim novčanicima”, objavio je predsjednik DFB-a Fritz Keller na službenom Twitter profilu saveza.

“Sebično ponašanje tih 12 klubova nema više ništa zajedničko s igrom koju smo zavoljeli kao djeca. Nogomet je slobodan i tu za sve. Zatvorena Superliga je samo za super-bogate i super-nemilosrdne.”

Podrška američke banke

Njemački klubovi odbili su se pridružiti inicijativi koja je izazvala bijes među ljubiteljima nogometa i gnjev Europske nogometne asocijacije (UEFA).

Finansijsku podršku Superligi dala je američka investicijska banka JP Morgan sa 3.5 milijarde dolara.

Ranije je objavljeno kako su Manchester United, Liverpool, Arsenal, Chelsea, Tottenham, Manchester City, Barcelona, Real Madrid, Atletico Madrid, Inter, Milan i Juventus stavili potpis na pokretanje Superlige u kojoj bi učestvovalo 20 elitnih evropskih klubova.

Oni su pozvali PSG, Bayern i Borussiju Dortmund da im se priključe, ali ta tri kluba su ih odbili.

Izvor: Agencije