Poput državnog udara: Fudbalske legende s Balkana protiv Superlige

Šta o formiranju Superlige kažu Nenad Bjeković, Safet Sušić, Mario Stanić i Tomislav Ivković.

Pokretanje lige izgleda mi kao nemoguća misija, tvrdi Safet Sušić (EPA)

Informacija koju je objavio predsjednik španskog nogometnog velikana Real Madrida Florentino Perez, da je postignut dogovor o formiranju Superlige, u kojoj će učestvovati najbogatiji evropski klubovi, izazvala je potres u svijetu, praćen žestokim reakcijama.

Istina, ideja o formiranju ovakvog takmičenja, koje bi tim klubovima omogućilo dodatne ogromne prihode na svi poljima, postoji već dugo vremena, no, nikada nije zaživjela.

Najveći razlog za to bilo je oštro protivljenje Evropske fudbalske asocijacije (UEFA), čija bi Liga prvaka, najelitnije nogometno klupsko takmičenje na našem kontinentu, u tom slučaju izgubila na atraktivnosti, dok nisu isključene i finansijske posljedice.

No, UEFA-in stav očigledno nije omeo dugoročne planove najbogatijih evropskih klubova, njih 12, koji su pristali učestovati u Superligi.

To su, zasad, španski Real Madrid, Barcelona i Atletico, engleski Arsenal, Chelsea, Tottenham, Liverpool, Manchester City i Manchester United, te italijanski Juventus, Milan i Inter.

‘Nekorektnost’ i ‘pohlepa’

Perezova iznenadna objava, u noći sa nedjelje na ponedjeljak, izazvala je promptu reakciju UEFA-e, koja je klubovima koji budu igrali u Superligi zaprijetila izbacivanjem iz svih takmičenja pod njenom kontrolom, a njiihovim fudbalerima da nastupaju za svoje reprezentacije

Kritikama se pridružio i veliki broj sadašnjih i bivših fudbalera, zvaničnika, ali i političara.

Primjera radi, britanski premijer Boris Johnson i francuski predsjednik Emmanuel Macron oštro su osudili osnivanje lige, a reagovala su i udruženja navijača, kao i nacionalne federacije.

Slično mišljenje, da se radi o pogrešnom potezu najmoćnijih nogometnih kolektiva kontinenta, gaje i poznata nogometna imena sa područja bivše Jugoslavije, koja, kao i velik broj njihovih evropskih kolega, osuđuju postupak velikih klubova, a neki od njih ističu da je formiranje Superlige odraz njihove „nekorektnosti“ i „pohlepe“.

Najkraći, ali i komentar koji možda najbolje oslikava nogometni potres koji su napravili veliki kolektivi, dao je nam je Mario Stanić, nekadašnji nogometaš Željezničara i Chelseaja i reprezentativac Hrvatske.

„Poslije ovoga, stvarno više ne znam šta bi rekao“, rekao je kratko Stanić.

Bivši selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Safet Sušić, zasad jedini stručnjak koji je tu selekciju odveo na jedno veliko takmičenje, Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014., kaže da mu je ideja koju su izložili klubovi – „glupa“.

„Glupo mi je da se tu našlo nekih 12 ekipa, a da nema Nijemaca, Francuza, nema evropskih velikana poput Porta, Ajaxa, PSV-a… Ne znam na šta bi takva liga ličila“, kaže Sušić, koji dodaje da ga objava predsjednika Reala Florentina Pereza o formiranju lige, ipak, nije začudila.

Još veća razlika između bogatih i siromašnih

„Ta ideja postoji odavno i uvjeren sam da će jednog dana takva liga postojati, kao što u košarci postoji Euroliga. No, sada, ovo djeluje kao državni udar. Ishitren potez i ne znam kako će završiti. Već vidim da su mnogi protiv ideje i da UEFA prijeti sankcijama. Iz ove sadašnje perspektive, pokretanje lige izgleda mi kao nemoguća misija“, kaže legenda francuskog kluba Paris St. Germaine.

Mnogi su mišljenja da bi pokretanje Superlige najbogatijim klubovima svijeta omogućilo još veće prihode, što bi jaz između bogatih i siromašnih još više povećalo, no, Sušić je stava da je to već slučaj.

„Pogledajte koja to ekipa sa naših prostora može doći u završnicu nekog evropskog takmičenja. Ponekad Dinamo i to je sve. Razlika je ogromna, a sa Superligom bila bi još veća“, stava je Sušić.

Nenad Bjeković, legenda beogradskog Partizana i bivši reprezentativac nekadašnje zajedničke države, stava je da bogati klubovi sebi daju previše za pravo.

„UEFA je tu da odlučuje o tim pitanjima, a ne klubovi, koji smatraju da su toliko jaki i moćni da ih ništa ne može omesti u njihovim planovima“, kaže Bjeković za Al Jazeeru.

„Teško će to da zaživi. Formirati Superligu je neozbiljno i nekorentno. Šta bi ostali klubovi u tom slučaju trebali da rade? Onda ne trebaju ni da postoje“, dodao je Bjeković.

‘Siromašni bi najgore prošli’

Tomislav Ivković, nekadašnji golman reprezentacije Jugoslavije, kategoričan je da ideja neće zaživjeti.

„Nemoguće je. Do toga neće doći. Najviše zbog UEFA-e, koja mora braniti interese svih nogometnih klubova u Evropi“, kaže Ivković, koji dodaje da je više nego jasno kojim se rezonom veliki vode.

„Ako pogledamo ko su investitori, sve je jasno. Ti klubovi gledaju samo svoje, a ne interese sporta. Jedno je košarkaška NBA liga, a drugo je nogomet. Pogledajte primjere rukometa i košarke, gdje su napravljene neke slične lige. I sve je palo na niske grane. Dobro su prošli smo bogati, a ostali ništa“, tvrdi Ivković.

„U ovom slučaju, najgore bi prošli oni srednji i siromašni klubovi. Ne znam kako bi preživjeli. Nije rješenje napraviti ligu od samo 20 najvećih klubova“, dodaje.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO