JP Morgan Chase & Co finansira Superligu

Američka investicijka banka potvrdila je kako će biti finansijski investitor novoosnovanog evropskog nogometnog takmičenja; klubovi osnivači poslali pravne dokumente u sjedišta UEFA-e i FIFA-e.

Liga bi počela u augustu, utakmice bi se igrale tokom sedmice, a klubovi bi nastavili igrati domaća prvenstva (EPA)

Američka investicijka banka JP Morgan Chase & Co potvrdila je kako će biti finansijski investitor novoosnovane evropske nogometne Superlige, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Klubovi osnivači već poslali pravne dokumente u sjedište Evropske nogometne asocijacije (UEFA) i Svjetske nogometne asocijacije (FIFA), prenosi dpa.

“Mogu potvrditi da ćemo finansirati novo takmičenje, ali za sada ne možemo pružiti objašnjenje”, rekao je glasnogovornik američkog bankarskog mogula.

Prema mnogim izvještajima stranih medija, klubovi će dobiti obećana sredstva kad Superliga prevlada sve prepreke na putu do početka takmičenja.

Dvanaest osnivača traži još tri kluba

Divovi evropskog nogometa ili osnivači Superlige već su se zaštitili pravnim aktima, a istovremeno su spremni na sudu tražiti pravo za pokretanje takmičenja.

Dokumentacija je već predana nadležnim tijelima i sudovima, navodi AFP.

U tom novom takmičenju učestvovali bi Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid, Arsenal, Chelsea, Tottenham, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Juventus, Milan i Inter.

Oni su pozvali još tri neimenovana kluba da im se priključe u projektu kojim bi zatim upravljalo tih 15 osnivača.

Još pet klubova bi se kvalificiralo za tu ligu na osnovu rezultata u nacionalnim prvenstvima uoči premijerne sezone, premda nije navedeno iz kojih bi država bili.

Projekt vrijedan 3,5 milijarde eura

Liga bi počela u augustu, utakmice bi se igrale tokom sedmice, a klubovi bi nastavili igrati domaća prvenstva.

Prema pisanju The New York Timesa, projekt je vrijedan 3,5 milijarde eura i svaki od klubova osnivača dobit će 350 miliona eura za ulazak u ligu.

To je četverostruko više nego što je osvajač Lige evropskih prvaka dobio 2020. godine.

Predsjednik Real Madrida Florentino Perez izabran je za predsjednika Superlige, a za podpredsjendike prvi čovjek Juventusa Andrea Agnelli i predsjednik Manchester Uniteda Joel Glazer.

Izvor: Agencije

Povezane

Serijal od šest epizoda koji istražuje priče o čuvenim nogometnim klubovima i njihovim vjernim navijačima.

Published On 19 Apr 2021
Više iz rubrike SPORT
POPULARNO