Kvalifikacije za SP: Podvig Makedonaca u Njemačkoj, poraz BiH

Selekcija Francuske u Sarajevu je savladala reprezentaciju BiH 1:0 golom Griezmanna.

Reprezentativci BiH doživjeli su prvi poraz u ciklusu za SP 2022. (EPA)

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine na stadionu Grbavica u Sarajevu poražena je od Francuske 0:1, u drugoj utakmici kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022.

Jedini gol za dvostrukog svjetskog šampiona postigao je Antoine Griezmann u 60. minuti.

Protivnik BiH je na Grbavicu došao sa najzvučnijim imenima, na čelu sa Kylianom Mbappeom.

Pošto je selektor Ivajlo Petev zbog zaraze korona virusom u izolaciji, selekciju BiH u ovoj utakmici vodili su njegovi pomoćnici Slaven Musa i Elvir Rahimić.

Reprezentacija BiH je u prvoj utakmici ciklusa na gostovanju Finskoj prošle sedmice odigrala neriješeno 2:2, dok je Francuska prije večerašnjeg susreta odigrala dva meča i kao domaćin remizirala sa Ukrajinom 1:1, te poslije u gostima pobijedila Kazahstan 2:0.

Makedonci slavili u Njemačkoj

Ova utakmica je posljednja za BiH u kvalifikacijama za ovo proljeće, a ciklus će nastaviti 1. septembra, kada gostuje Francuzima.

Podvig večeri napravila je Sjeverna Makedonija koja je u gostima savladala Njemačku 2:1 (Pandev 45, Elmas 85 – Gundogan 63). Makedoncima je ovo druga pobjeda u tri susreta.

Jučer, selekcija Hrvatske pobijedila je Maltu 3:0, dok je Srbija u gostima savladala Azerbejdžan 2:1.

I Hrvatska i Srbija su u dosadašnja tri susreta ostvarili po dvije pobjede.

Na Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. direktno će se plasirati 10 pobjednika grupa, dok će 10 drugoplasiranih ići u play-off sa još dva tima iz Lige nacija, s kojima će se u baražu u tri play-off kostura sa po četiri ekipe boriti za preostala tri mjesta na završnici u Kataru.

Mundijal u Kataru, prvi na tlu jedne arapske države i prvi u jednoj većinski muslimanskoj državi, igrat će se od 21. novembra do 18. decembra 2022. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije