Raspored

Svjetskog prvenstva

FIFA ponovo suspendirala Blattera

Nekadašnji predsjednik Međunarodne nogometne federacije Joseph Sepp Blatter suspendiran je dodatno na šest godina i osam mjeseci zbog finanijskih malverzacija.

Sepp Blatter je, zajedno sa Michelom Platinijem, nekadašnjim čelnikom UEFA-e, kažnjen zbog sumnjive isplate iz 2011. godine od dva miliona franaka (EPA)

Nekadašnji predsjednik Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Joseph Sepp Blatter suspendiran je dodatno na šest godina i osam mjeseci zbog finanijskih malverzacija, plus će morati da plati milion švicarskih franaka, saopštio je Etički komitet FIFA-e.

Nova suspenzija stigla je sedam mjeseci uoči isteka prethodne od šest godina, prenosi Tanjug.

Istu dodatnu kaznu dobio je i nekadašnji generalni sekretar Jerome Valcke.

Valcke je prethodno, u odvojen slučaju od Blattera, suspendiran na 10 godina, pa će njemu nova kazna stupiti na snagu tek 2025. godine.

Sumnjive isplate

Sepp Blatter je, zajedno sa Michelom Platinijem, nekadašnjim čelnikom Evropske nogometne asocijacije (UEFA), kažnjen zbog sumnjive isplate iz 2011. godine od dva miliona franaka.

On je prvobitno kažnjen sa osam godina suspenzije, ali je kazna smanjena na šest nakon što je veliki korupcijski skandal zahvatio FIFA-u.

Na čelu najveće nogometne organizacije bio je 17 godina, a otišao je 2015, nekoliko dana nakon što je ponovo izabran.

Izvor: Agencije