Olimpijske i Paraolimpijske igre bez stranih gledatelja

Ulaznice za olimpijska i paraolimpijska natjecanja koje su već kupili strani gledatelji bit će refundirane.

Gotovo 4,5 miliona karata prodano je stanovnicima Japana, a gotovo milion je prodato u inozemstvu (EPA)

Stranim gledateljima neće biti dopušten ulazak u Japan ovo ljeto za vrijeme Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju, objavio je olimpijski organizacijski odbor Tokio 2020 u subotu.

Ulaznice za olimpijska i paraolimpijska natjecanja koje su već kupili strani gledatelji bit će refundirane, navodi se u saopštenju koje je objavljeno nakon sastanka na kojem su između ostalih bili i predsjednik Međunarodnog olimpisjkog odbora Thomas Bach i guverner Tokija Yuriko Koike.

“To je jako žalosno”, izjavio je novinarima nakon sastanka Koike, dodajući međutim da je odluka bila “neizbježna” s obzirom da je prioritet za održavanje uspješnih Igara zdravlje i sigurnost sporatista i japanske javnosti, piše Reuters, prenosi Hina.

Olimpijske igre 23. juna

Olimpijske igre koje su prošle godine odgođene zbog pandemije korona virusa trebale bi se održati ove godine od 23. juna do 8. augusta, dok su Paraolmpijske igre na rasporedu od 24. augusta do 5. septembra.

Mnoga ispitivanja javnog mišljenja pokazala su da većina Japanaca ne gleda blagonaklono na dolazak stranih gledatelja na Igre s obzirom na porast oboljelih od COVID-a 19.

Kako je objavio organizacijski odbor, refundirat će se 600.000 ulaznica za Olimpijske igre i još 300.000 za Paraolimpijske igre.

Izvršni drektor organizacijskog odbora Tokio 2020 Toshiro Muto je rekao da neće objaviti koliko će koštati povrat novca za ulaznice.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike SPORT
POPULARNO