Hrvatska može zatražiti izvršenje kazne Zdravku Mamiću u BiH

Najviši sud je u ponedjeljak Zdravku Mamiću potvrdio kaznu od 6,5 godina zatvora zatvora.

Bivši čelnik Dinama pobjegao je u BiH, čiji je državljanin, sredinom 2018. (EPA)
Bivši čelnik Dinama pobjegao je u BiH, čiji je državljanin, sredinom 2018. (EPA)

Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Juro Martinović kazao je u utorak da, ukoliko se odbjegli Zdravko Mamić nakon pravomoćne presude ne vrati na izdržavanje zatvorske kazne, a BiH ga ne izruči, Ministarstvo pravosuđa može pokrenuti postupak da kaznu odsluži u susjednoj državi.

Bivši čelnik Dinama pobjegao je u BiH, čiji je državljanin, sredinom 2018, uoči izricanja nepravomoćne presude osječkog suda za izvlačenje novca iz zagrebačkog nogometnog kluba koju je Vrhovni sud u ponedjeljak u većem dijelu potvrdio.

Najviši sud Mamiću je potvrdio kaznu od 6,5 godina zatvora zatvora za izvlačenje 116 milijuna kuna (15,30 miliona eura) iz Dinama.

Zoranu Mamiću smanjio je kaznu na četiri godine i osam mjeseci, a bivšem porezniku Milanu Pernaru na tri godine i dva mjeseca. Bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću je potvrđena presuda na tri godine zatvora.

„Ako Zdravko Mamić ne pristupi na izdržavanje kazne, što nije nemoguća varijanta, nama ostaje da… zatražimo da se pravomoćna kazna izvrši u BiH”, kazao je Martinović, prenijela je Hina.

Hrvatska dva puta tražila izručenje

Ministarstvo pravosuđa je priopćilo da u skladu s međunarodnim pravom i Sporazumom o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u kaznenim stvarima, moguće zatražiti preuzimanje izvršenja kazne zatvora.

U priopćenju podsjećaju da je Hrvatska ranije u dva navrata od BiH tražila izručenje Zdravka Mamića, najprije u lipnju 2018. i tada je molba odbijena u prosincu 2018. te ponovno u lipnju 2019. što je odbijeno u listopadu 2019.

„Ministarstvo će po zaprimanju sve potrebne dokumentacije od strane nadležnog suda, postupiti u skladu s međunarodnim pravom i Sporazumom između BIH i Hrvatske”, naveli su u priopćenju.

Martinović je pojasnio da, nakon što je postala pravomoćna, presuda Mamiću i ostalima treba postati izvršna, što je vezano i s dostavom presude svakom osuđeniku.

Kako svi osuđenici žive u Zagrebu zagrebački Županijski sud potom treba donijeti odluku o upućivanju na izvršenje kazne koja je „dosta brza i nema puno procesnih alata protiv takve odluke”, kazao je Martinović.

Mamić: Kaznu ću služiti u BiH

Mamić je danas izjavio je da, ako bude služio zatvorsku kaznu, služit će je u Bosni i Hercegovini.

Mamić je sazvao konferenciju za novinare u Mostaru na kojoj je opširno govorio o svojoj saradnji s Dinamom u proteklih tridesetak godina i presudi kojom su on i njegovi suradnici pravomoćno osuđen na zatvorske kazne.

“Ako dođe do toga, zatvorsku kaznu ću služiti isključivo u BiH. Pravnici to znaju, ja formalno nikada nisam bio bjegunac niti sam danas bjegunac. Kada je prva presuda izrečena ja sam bio u Bosni i Hercegovini i odlučio sam tu ostati”, kazao je Mamić, prenijela je Fena.

Obavijestio je novinare da je nakon presude Vrhovnog suda podnio neopozivu ostavku na članstvo u Skupštini GNK Dinamo i zatražio da ga se razriješi funkcije Dinamovog savjetnika.

Izvor: Agencije

Povezane

Vrhovni sud Republike Hrvatske raspravlja o slučaju Mamić – Zdravko Mamić i suoptuženici su prvom presudom osuđeni za izvlačenje oko 15 miliona eura iz zagrebačkog NK Dinama.

27 Jan 2021
Više iz rubrike SPORT
POPULARNO