Prošlo je 20 godina od smrti Mirze Delibašića

Mirza Delibašić četiri puta je biran za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine, a 2000. godine proglašen je najboljim bosanskohercegovačkim sportistom svih vremena.

U blistavoj sportskoj karijeri sa reprezentacijiom bivše Jugoslavije Delibašić je osvojio dvije titule evropskog i jednu svjetskog prvaka, te zlatnu olimpijsku medalju, a sa 'Bosnom' je bio najbolji u Evropi (Fena)

Na današnji dan prije 20 godina preminuo je Mirza Delibašić, najbolji sportista Bosne i Hercegovine svih vremena.

Kao i svake godine, danas će članovi njegove porodice i prijatelji položiti cvijeće na njegov grob na sarajevskom groblju Bare i odati poštovanje i podijeliti sjećanja na legendarnog Kinđeta, javlja Fena.

U svojoj blistavoj sportskoj karijeri sa reprezentacijiom bivše Jugoslavije osvojio je titule prvaka Starog kontinenta (1977. i 1979. godine), prvaka svijeta 1978. godine i zlatnu olimpijsku medalju 1980. godine. Za najboljeg košarkaša SFRJ proglašen je 1980. godine. Dres reprezentacije Jugoslavije nosio je 176 puta i postigao 1.759 poena.

Doveo ‘Bosnu’ na krov Evrope

U dresu Košarkaškog kluba Bosna 5. aprila 1979. godine u francuskom Grenoblu odigrao je historijsku utakmicu protiv italijanskog Emersona, kada je Bosna postala prvak Evrope. Pred 12.000 navijača, “Studenti” su slavili veliku pobjedu rezultatom 96:93. To je tada bio najveći uspjeh jugoslovenske, a do danas i najveći bosanskohercegovačke klupske košarke.

U sastavu šampionske generacije pored Delibašića, bili su Varajić, Vučević, Benaček, Đogić, Bosiočić, Izić, Radovanović, Hadžić, Pešić. Trener te sjajne generacije bio je Bogdan Tanjević.

U naredne četiri godine Bosna je osvojila još dvije titule prvaka Jugoslavije – u sezonama 1979/80 i 1982/83.

Knjiga i film o Mirzi

Svoju blistavu karijeru je nastavio u Real Madridu. Za samo dvije godine u Real Madridu Kinđe je osvojio srca Španaca i svojih klupskih kolega. To je opisao nekadašnji njegov saigrač Juan Antonio Corbalán u knjizi Razgovori sa Mirzom.

Koliko Španija i Real Madrid i danas poštuje Mirzu Delibašica dokaz je i film ShootDoing for Mirza koji govori o Delibašiću i njegovoj porodici.

Film je nagrađen na 58. Film Festivalu u Gijonu, u Španiji, te osvojio nagradu RTPA za najbolji dokumentarac festivala. Film je prikazan i u Albaceteu, Valladolidu i na Festivalu Zinebi.

Film o najboljem bh. sportisti svih vremena premijerno je prikazan i na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, a nakon prikazivanja u nekoliko španskih gradova bit će prikazan i na drugim svjetskim festivalima.

Scenarij potpisuje Yayo Herrero, producenti su Mintxo Diaz i Danko Delibašić, a produkcijske kuće Dynamite Films i Udruženje Mirza Delibašić – Kinđe. Reditelj filma je Juan Gautier.

Spomenik na Skenderiji

Ostaće zapamćeno da je za vrijeme rata rukovodstvo Real Madrida ponudilo Kinđetu da ga evakuira iz opkopljenog Sarajeva, a on je to odbio.

Mirza Delibašić četiri puta je biran za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine, a 2000. godine proglašen je najboljim bh. sportistom svih vremena. Bio je i selektor košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine koja je 1993. godine na Evropskom prvenstvu ušla u četvrtfinale takmičenja što je najbolji reprezentativni rezultat do sada.

Imajući u vidu sav značaj Mirze Delibašića za Bosnu i Hercegovinu, izrađena je i njegova statua, autora Adisa Lukača, koja će biti postavljena na platou Skenderija, u kojoj je i sportska dvorana nosi njegovo ime. Svečano otkrivanje bit će održano na proljeće naredne godine.

Izvor: Agencije