I Britanija se priključila diplomatskom bojkotu Igara u Pekingu

Britanski premijer Boris Johnson objavio je bojkot Olimpijskih igara, navodeći kako otvaranju tog sportskog događaja neće prisustvovati niti jedan ministar iz njegove vlade.

Prvo je SAD objavio da će diplomatski bojkotirati Igre zbog kršenja ljudskih prava u Kini, a onda i Australija (EPA)

Nakon što su to učinile Sjedinjene Američke Države i Australija, i Velika Britanija se pridružila diplomatskom bojkotu Olimipijskih igara u Pekingu.

Britanski premijer Boris Johnson objavio je bojkot Igara, navodeći kako tom sportskom događaju “neće nazočiti niti jedan ministar” iz njegove vlade.

“Priključujemo se diplomatskom bojkotu Olimpijskih igara u Pekingu”, kazao je Boris Johnson u britanskom parlamentu, ističući da sportski bojkot “nije politika njegove vlade”.

Prvo je SAD objavio da će diplomatski bojkotirati Igre zbog kršenja ljudskih prava na teritoriju Kine, a onda i Australija.

Za razliku od zapadnih lidera, Putin ipak dolazi

Diplomatski bojkot dozvoljava sportašima da sudjeluju na Igrama, dodaje se u saopštenju Bijele kuće.

Prethodno je The Washington Post objavio kako je pritisak na bojkot Igara trajao nekoliko prethodnih mjeseci, zbog represivnih mjera Kine protiv demokratskih aktivista u Hongkongu i Ujgura u kineskoj regiju Xinjiang.

Za razliku od SAD-a, ruski predsjednik Vladimir Putin već je najavio svoj posjet Pekingu tokom Igara, iako je Rusiji i njenim sportašima zabranjeno sudjelovanje i na tom natjecanju pod državnom zastavom i simbolima.

Izvor: Agencije