Zvaničnici SAD-a bojkotovat će Zimske olimpijske igre u Pekingu

Diplomatski bojkot dozvoljava američkim sportistima da učestvuju na Igrama, dodaje se u saopštenju Bijele kuće.

Kao razlog bojkota Washington navodi nezadovoljstvo zbog kršenja ljudskih prava u Kini (EPA)

Sjedinjene Američke Države neće poslati predsjednika države Josea Bidena, niti ijednog drugog zvaničnika, na Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022. godine, koje će se održati od 4. do 20. februara, saopštila je danas Bijela kuća.

Kao razlog navodi se nezadovoljstvo zbog kršenja ljudskih prava u Kini, objavio je Washington post a prenosi Tanjug.

Diplomatski bojkot dozvoljava američkim sportistima da učestvuju na Igrama, dodaje se u saopštenju Bijele kuće.

Pritisak da se bojkotuju Igre trajao je nekoliko prethodnih mjeseci, a zastupnici demokrata i republikanaca u SAD-u, kao i aktivisti za ljudska prava, apelovali su na Bidenovu administraciju da ne ide u Peking zbog, kako navodi Washington post, represivnih mjera Kine protiv demokratskih aktivista u Hongkongu i Ujgura u kineskoj regiju Xinjiang.

Putin potvrdio dolazak na Igre

Za razliku od SAD-a, ruski predsjednik Vladimir Putin već je najavio svoj posjet Pekingu tokom Igara, iako je Rusiji i njenim sportašima zabranjeno sudjelovanje i na tom natjecanju pod državnom zastavom i simbolima.

Ruski sportaši morat će se ponovno natjecati u Pekingu 2022. pod neutralnim simbolima Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO), budući da je Rusija kao zemlja i dalje kažnjena zbog sistemskog dopinga na Igrama u Sočiju 2014. i posljedičnog prikrivanja prijevara.

Izvor: Agencije