Afrički kup nacija ipak će biti održan

Najveće svjetske lige izrazile su zabrinutost za svoje igrače, koji će naredni mjesec igrati u Kamerunu, zbog sigurnosti i nedostatka zdravstvenih mjera.

Kamerun je trebao biti domaćin prvenstva 2019. godine, ali je ono premješteno u Egipat (EPA)

Predsjednik Afričkog nogometnog saveza (CAF) Patrice Motsepe potvrdio je da će Afrički kup nacija ipak održati između 9. januara i 6. februara u Kamerunu, prenosi Hina.

Najveće svjetske lige izrazile su zabrinutost za svoje igrače, koji će sljedeći mjesec igrati u Kamerunu, zbog sigurnosti i nedostatka zdravstvenih mjera te rastućih problema s omikron verzijom korona virusa.

Pritom su organizatori imali velikih problema s građevinskim radovima, dogradnjom infrastrukture i organizacijom takmičenja 24 najbolje afričke reprezentacije.

Stroge mjere za kontrolu infekcija

Na sastanku kamerunskih predsjednika Paula Biye i Motsepea, potonji je “dao zeleno svjetlo” za turnir koji je već dva puta odgađan zbog pandemije.

Nakon sastanka, Motsepe je okupljenim predstavnicima medija rekao da će biti na snazi ​​stroge mjere za kontrolu infekcija, svakodnevno testiranje, a navijači će morati ispunjavati PCT-a uslove da bi prisustvovali utakmicama.

Kamerun je trebao biti domaćin prvenstva 2019. godine, ali je ono premješteno u Egipat. Tamo je slavio Alžir, pobijedivši u finalu Senegal.

Izvor: Agencije