Mundijal svake dvije godine bi donio negativne ekonomske učinke

Prihodi evropskih nacionalnih nogometnih saveza mogli bi pasti za 2,5 do tri milijarde eura u četverogodišnjem razdoblju ako Međunarodna nogometna asocijacija uspije progurati tu ideju.

FIFA želi od 2026. održavati Svjetsko prvenstvo u nogometu svake dvije godine (EPA)

Prihodi evropskih nacionalnih nogometnih saveza mogli bi pasti za 2,5 do tri milijarde eura u četverogodišnjem razdoblju ako Međunarodna nogometna asocijacija (FIFA) uspije progurati ideju o Svjetskom prvenstvu svake dvije godine, objavila je Evropska nogometna asocijacija (UEFA).

Nezavisna studija, provedena na zahtjev UEFA-e od renomirane konsultantske kompanije Oliver & Ohlbaum, procijenila je ekonomski učinak održavanja Mundijala svake dvije godine i provedbe novog međunarodnog kalendara utakmica, koje je predstavila FIFA.

Alarmantni nalazi studije izazivaju zabrinutost u vezi održivosti ovih planova u kontekstu rada nacionalnih saveza.

UEFA ih je opisala kao “zabrinjavajuće u mnogim područjima”, prenosi Hina.

Sva veća psihička i fizička iscrpljenost igrača

Zbrajajući gubitke od centraliziranih prihoda (medijska prava muških evropskih kvalifikacija i Lige nacija, distribucija sa Eura) i pojedinačnih izvora, poput ulaznica i sponzorstava, konsultantska kompanija Oliver & Ohlbaum ukazuje da bi prihodi evropskih nacionalnih saveza mogli pasti između 2,5 i tri milijarde eura tokom četverogodišnjeg ciklusa.

Najavljeni cilj ublažavanja kalendarskog opterećenja za igrače je u suprotnosti s umnožavanjem završnih turnira, koji bi svaku sezonu završavali SP-om ili kontinentalnim prvenstvom.

Turniri takvog intenziteta ne mogu se ponavljati svake godine bez sve veće psihičke i fizičke iscrpljenosti igrača.

Povećanjem broja završnih turnira i smanjenjem broja kvalifikacija, igrači koji su najviše opterećeni igrali bi još više, dok bi svi ostali igrali manje.

Isto bi se dogodilo i njihovim reprezentacijama.

Ekipe koje ne dođu do završnih turnira u predloženoj shemi ne samo da bi ukupno odigrale manje utakmica, već bi izgubile redoviti kontakt sa svojom bazom navijača, zbog dugih razdoblja neaktivnosti.

Svjetsko prvenstvo bi na dvije godine devalviralo važnost utakmica u mlađim kategorijama i zasjenilo ženski nogomet.

Druge krovne federacije, poput Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), već su izrazile zabrinutost jer će se sve više priznatih natjecanja preklapati.

Samo ako su u skladu s razvojem nogometa

“U ovom mračnom sportskom kontekstu, studija koju su proveli Oliver & Ohlbaum pokazuje vrlo negativne izglede za evropski nacionalni nogomet ako FIFA ostvari svoj plan”, piše u saopćenju krovne nogometne organizacije Starog kontinenta.

FIFA želi od 2026. održavati SP svake dvije godine, a ideja je do sada naišla na oštre kritike iz Nyona.

Osim što je obezvrijedila samo natjecanje, ukazuje i na nepopravljive posljedice po nogomet, a to sada pokazuje i studija Oliver & Ohlbauma.

“UEFA smatra da takve radikalne ideje treba prezentirati samo ako su u skladu s razvojem nogometa i njegovih sudionika”, napisala je UEFA.

Izvor: Agencije