Nogometni agenti zaradili 444,6 miliona eura

Agenti su zaradili ove godine 444,6 miliona eura na transferima nogometaša, što je više nego u prethodnoj godini, unatoč padu potrošnje na transfere.

Nogometni agenti u Engleskoj zaradili su najviše novca na račun svojih klijenata (EPA)

Agenti su zaradili ove godine 444,6 miliona eura na transferima nogometaša, što je više nego u prethodnoj godini, unatoč padu potrošnje na transfere, objavila je Svjetska nogometna asocijacija (FIFA).

U odnosu na prošlu godinu zarade nogometnih agenata i savjetnika porasle su za 0,7 posto, prenosi Hina.

Agenti u Engleskoj zaradili su najviše novca na račun svojih klijenata – 118,3 miliona eura, a slijedi Njemačka sa 74,5 miliona eura.

Treća je Italija (65,7 miliona eura), četvrta Španija (31 milion eura), slijede Francuska (26,6 miliona eura) i Portugal (25,7 miliona eura)…

Ograničavanje provizije agenata

FIFA je još u augustu objavila da su provizije nogometnih agenata u posljednjem desetljeću iznosile čak 3,11 milijardi eura.

Šef pravne službe Emilio Garcia Silvero istaknuo je kako agenti igraju važnu ulogu u svijetu nogometa, ali da FIFA želi eliminirati novčane disparitete koje zarađuju u transferima nogometaša.

FIFA je ranije najavila da će u prvoj polovici iduće godine donijeti nove propise za agente nogometaša.

Tako bi naknade agenata bile bi ograničene na 10 posto svih plaćanja vezanih uz transfer i tri posto plate igrača za usluge igraču.

“Nadamo se da će novi propisi osigurati veću transparentnost u ovom sistemu”, rekao je Garcia Silvero.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada