Na engleske stadione vraćaju stajaća mjesta za navijače

Pet klubova u engleskom Premiershipu i Championshipu – Manchester United, Tottenham Hotspur, Manchester City, Chelsea i Cardiff City, dobilli su dopuštenje za korištenje stajaćih mjesta na stadionima.

Prije više od 25 godina propisano je da svi stadioni klubova u najboljim engleskim ligama moraju imati samo sjedeća mjesta (EPA)

Utakmica koju će Chelsea i Liverpool odigrati na londonskom stadionu Stamford Bridge drugog dana Nove godine bit će prva, nakon dugo godina, na kojoj će navijači moći odlučiti gledati dvoboj sa stajaćih mjesta, javlja Reuters.

Pet klubova koji se natječu u engleskom Premiershipu i Championshipu – Manchester United, Tottenham Hotspur, Manchester City, Chelsea i Cardiff City, dobilli su dopuštenje za korištenje stajaćih mjesta na svojim stadionima od početka 2022. godine, potvrdio je britanski ministar sporta Nigel Huddleston.

Prije više od 25 godina propisano je da svi stadioni klubova koji su se natjecali u najboljim engleskim ligama moraju imati samo sjedeća mjesta. To je bila posljedica istrage o tragičnim događajima na stadionu Hillsborough, na kojem je 1989. godine zbog prenapučenosti na tribini predviđenoj za Liverpoolove navijače poginulo 97 osoba.

“Zadovoljstvo mi je odobriti licencu za ovih pet klubova koji će u drugom dijelu sezone na svojim stadionima imati sigurna stajaća mjesta. Sad je pravo vrijeme da se na pravi način testiraju sigurna stajaća mjesta u Premier ligi i EFL Championshipu, uoči odluke o široj primjeni”, izjavio je Huddleston.

Liverpool se samostalno odlučio za stajaća mjesta

“Navijači zaslužuju različite mogućnosti za uživanje u utakmicama i s velikim ću zanimanjem promatrati napredak u ovom pokusnom razdoblju”, dodao je britanski ministar sporta.

Pokusno razdoblje će pratiti istraživanje o čijim će rezultatima ovisiti hoće li britanska vlada od sljedeće sezone dopustiti širu primjenu stajaćih mjesta koja će morati zadovoljavati propisane sigurnosne standarde.

Predsjednik Tottenham Hotspura Daniel Levy s oduševljenjem je prokomentirao ovu odluku za koju je već duže vrijeme lobirao kod predstavnika britanske vlasti.

“Ovo daje mogućnost izbora navijačima koji će dolaziti na utakmice, bilo da se radi o domaćoj ili gostujućoj momčadi, a velika većina naših navijača podržava ovaj koncept”, izjavio je Levy.

Liverpool se nije našao među pet klubova koji će sudjelovati u pokusnom razdoblju, jer već samoinicijativno provodi pokusno istraživanje primjene stajaćih mjesta u dva sektora na Anfieldu, a rezultate će analizirati na kraju sezone.

Izvor: Agencije