Profesionalni sportisti u Austriji ne moraju biti vakcinisani

‘Nisam za to da nasilno tjeramo na vakcinaciju, jer se radi o značajnoj ličnoj odluci koja se tiče vlastitog tijela i to mora važiti i za sportiste’, objasnio je vicekancelar Werner Kogler.

Za profesionalne sportiste primjenjuju se ista pravila kao i za zaposlene, što znači da na posao mogu doći i samo sa negativnim testom (EPA)

Iako je austrijska vlada donijela odluku o pooštravanju epidemioloških mjera, koje predviđaju “2G” pravilo, odnosno pristup objektima zabavnog, sportskog i kulturnog karaktera samo za vakcinisane ili one koji su preležali COVID-19, profesionalni sportisti i dalje ne moraju biti vakcinisani, prenosi Tanjug.

Austrijski vicekancelar i ministar sporta Werner Kogler je objasnio da se za profesionalne sportiste primjenjuju ista pravila kao i za zaposlene, što znači da na posao mogu doći i samo sa negativnim testom.

Protiv nasilnog tjeranja na vakcinaciju

“Nisam za to da nasilno tjeramo na vakcinaciju. Radi se o značajnoj ličnoj odluci koja se tiče vlastitog tijela. To mora važiti i za sportiste”, objasnio je Kogler.

Normalno mu je, kako navodi, da “skijaš koji nije vakcinisan u gondoli sjedi zajedno sa vakcinisanima, jer je to isto kao što u restoranu vakcinisanog gosta može da uslužuje nevakcinisano osoblje”.

Kogler objašnjava da to proizilazi iz slobode obavljanja posla, kao i zbog nedovoljno raspoložive radne snage sa čime se suočavaju firme u Austriji.

Izvor: Agencije