Zbog dijeljenja fotografija s mjesta Bryantove pogibije milionska odšteta

Jedine osobe koje su imale pravo fotografirati mjesto nesreće bili su istražitelji agencije zadužene za sigurnost prijevoza i službenici pravosudne medicine.

Kobe Bryant, njegova 13-godišnja kći Gianna i još sedam osoba poginulo je u padu helikoptera 26. januara 2020. zapadno od Los Angelesa (Getty Images)

Dvije porodice, čiji su članovi poginuli u padu helikoptera u kojem je početkom 2020. godine život izgubio i američki košarkaš Kobe Bryant, dobit će 2,5 miliona dolara odštete zbog ilegalnog dijeljenja fotografija s mjesta nesreće, javlja AFP.

Sporazum o odšteti ne odnosi se na udovicu košarkaške zvijezde koja je podnijela tužbu protiv neovlaštenog dijeljenja fotografija, prenosi Hina.

Kobe Bryant, njegova 13-godišnja kći Gianna i još sedam osoba poginulo je u padu helikoptera 26. januara 2020. zapadno od Los Angelesa.

Jedine osobe koje su imale pravo fotografirati mjesto katastrofe bili su istražitelji agencije zadužene za sigurnost prijevoza (NTSB) i službenici pravosudne medicine.

No policajci i vatrogasci iz okruga Los Angelesa snimali su scene nesreće i žrtve mobitelima i dijelili ih s drugim osobama zbog čega je ubrzo izbio skandal.

Nezakonito dijeljenje fotografija

Porodice žrtava podnijele su tužbu protiv lokalnih vlasti zbog nezakonitog dijeljenja fotografija.

Advokati koji su zastupali okrug Los Angeles preporučili su u izvještaju da se postigne sporazum s porodicama kako bi se izbjegao nastavak sudskog procesa koji je već stajao 1,3 miliona dolara.

Matthew Mauser, čija je supruga bila jedna od žrtava nesreće, treba dobiti 1,25 miliona dolara odštete kao i J.J i Alexis Altobelli koji su u nesreći izgubili roditelje i sestricu.

Ročište u sudskom postupku koji je pokrenula Vannessa Bryant, supruga Kobea Bryanta, zakazano je za februar naredne godine.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada