EU traži od Kine dokaze o slobodi kretanja Peng Shuai

Tražimo od kineske vlade da dostavi nezavisne i provjerljive dokaze o tome da je Peng Shuai dobro i gdje se nalazi, poručila je Evropska unija.

Teniserka se pojavila u javnosti prošli vikend, najprije u jednom restoranu, a zatim i na teniskom turniru u Pekingu (EPA)

Europska unija traži od kineskih vlasti “dokaze koje je moguće provjeriti” o slobodi kretanja kineske tenisačice Peng Shuai i “transparentnu istragu” o njenim tvrdnjama da ju je seksualno iskoristio jedan visoki kineski dužnosnik, izjavila je Nabila Massrali, glasnogovornica Unije.

“Vidjeli smo izjave koje se pripisuju Peng Shuai i snimke njenog pojavljivanja u javnosti. Međutim, informacije o tvrdnjama o seksualnom iskorištavanju i o činjenici da nije viđena dva tjedna i dalje jako zabrinjavaju”, istaknula je Massrali, prenosi AFP.

“Nismo u mogućnosti komentirati same tvrdnje, ali hitno tražimo kompletnu i transparentnu istragu. Traženje točnih informacija je legitimno”, inzistirala je Massrali odgovarajući na poziv kineskih vlasti da se cijeli slučaj “ne politizira”.

“Tražimo od kineske vlade da dostavi neovisne i provjerljive dokaze o tome da je ona dobro i gdje se nalazi. Nadamo se da će ona uskoro moći nastaviti sa svojim sportskim i izvansportskim aktivnostima”, zaključila je.

Peking pozvan da rasvijetli sudbinu teniserke

Peng Shuai (35), koja je u paru osvojila Roland-Garros 2014. godine, objavila je početkom studenog na društvenoj mreži Weibo dugačku poruku o svom odnosu s bivšim zamjenikom kineskog premijera Zhangom Gaolijem koji je od nje stariji 40 godina.

U tom tekstu, objavljenom u obliku otvorenog pisma, Peng Shuai je iznijela osjećaje prema bivšem kineskom dužnosniku koji je u mirovini od 2018. Najviše mu je zamjerila što ju je prisilio na seksualni odnos prije tri godine.

Mnoge zvijezde svjetskog tenisa, od Chris Evert do Novaka Đokovića te nekoliko zapadnih zemalja, uključujući Francusku i Sjedinjene  Američke Države, pozvale su Peking da rasvijetli sudbinu Peng Shuai.

Pojavila se u javnosti

“Sudbina teniske prvakinje Peng Shuai izazvala je zabrinutost među državama članicama EU”, rekao je Nicolas Chapuis, predstavnik EU-a u Kini, osuđujući “zid šutnje s kineske strane”.

Putem videopoziva Peng Shuai je razgovarala s predsjednikom Međunarodnog olimpijskog komiteta, Thomasom Bachom (EPA)

Tenisačica se pojavila u javnosti prošli vikend, najprije u restoranu u Pekingu, a zatim i na teniskom turniru u kineskoj prijestolnici, što su prenijeli službeni kineski mediji.

Potom je putem videopoziva razgovarala s predsjednikom Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomasom Bachom. MOO je kasnije objavio kako je Peng Shuai u tom razgovoru objasnila da je “sigurna i zdrava u svom domu u Pekingu, ali da bi voljela da se poštuje njezina privatnost”.

WTA, upravno tijelo ženskog profesionalnog tenisa, međutim, izrazilo je veliku skepsu.

Izvor: Agencije