Beograd dobija ulicu Mate Parlova

Kao ugledna javna ličnost naglašavao je svoj kosmopolitizam, usprotivio se nacionalizmima na prostorima bivše Jugoslavije…

Spomenik Mati Parlovu, najboljem hrvatskom sportašu 20. stoljeća (Duško Marušić)

Beograd će dobiti ulicu Mate Parlova, najuspješnijeg jugoslovenskog boksera svih vremena i osvajača naslova evropskog i svjetskog prvaka, te olimpijskog šampiona, odlučila je u utorak komisija Skupštine Beograda, u trenutku dok se u srbijanskoj prijestolnici održava Svjetsko prvenstvo u boksu, prenosi agencija Hina.

Važno je da se kroz imenovanje ulica čuva sjećanje na velike sportiste i ljude, a boks je jedan od sportova koji je donio veliki broj medalja, ali prije svega i ljude koji su na najbolji mogući način predstavljali sport, rekla je predsjednica Komisije Andrea Radulović, obrazlažući odluku da se Parlovu dodijeli ime jedne ulice u Beogradu.

Prvak ne može biti nacionalista

Rođeni Splićan, porijeklom iz okoline Imotskog, Parlov je po završetku sportske karijere živio u Fažani (Istra) i vodio vlastiti kafić u Puli, okružen prijateljima i poštivaocima, daleko od javnog života.

On je bokser koji će, osim po brojnim domaćim i stranim titulama, ostati upamćen i po tvrdnji da je “amaterski boks daleko teži od profesionalnog”.

Kao ugledna javna ličnost naglašavao je svoj kosmopolitizam, usprotivio se nacionalizmima na prostorima bivše Jugoslavije i u jednom intervjuu poručio da on “ne može biti nacionalista jer je svjetski prvak”.

U amaterskoj karijeri imao je ukupno 310 mečeva i doživio samo 13 poraza i osam puta osvajao naslov prvaka Jugoslavije u poluteškoj kategoriji (1967-1974). Bio je pet puta prvak Balkana (1971-1974), dvaput prvak Europe (1971. u Madridu i 1973. u Beogradu), osvojivši i dvije Zlatne rukavice – 1967. i 1969.

Prvak planete u Havani

Naslov svjetskog amaterskog prvaka izborio je pobjedom na prvom svjetskom prvenstvu održanom 1974. godine u Havani, na Kubi. Učestvovao je na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. i osvojio zlatnu medalju u poluteškoj kategoriji.

Parlov je profesionalnu karijeru u poluteškoj kategoriji započeo 1974, a naslov evropskog prvaka verzije WBC osvojio je 1976. godine. Naslov svjetskog prvaka u poluteškoj kategoriji osvojio je 1978, a kao profesionalac imao je 29 borbi, od toga 24 pobjede i dvije neriješene borbe, a iz ringa je kao poražen izašao samo tri puta.

Proglašen je hrvatskim sportistom 20. stoljeća, a njegovo ime nosi dvorana u Puli – Dom sportova “Mate Parlov”.

Preminuo je 29. jula 2008.godine, a pokopan je dva dana kasnije na Gradskom groblju u Puli.

Izvor: Agencije

Povezane

Nekad su političari imali moć, ugled, ovlasti i državni aparat da vedre i oblače, ali niko od njih, osim maršala, nije pretendovao da bude nekakva zvijezda, koja ne silazi sa ekrana.

blog by
Published On 04 Jun 2020
Više iz rubrike SPORT
POPULARNO