Pet od osam stadiona za Mundijal u Kataru već završeno

Posljednji stadion koji će biti dovršen je Lusail Arena, mjesto održavanja finala Svjetskog prvenstva u nogometu 2022. godine.

Katar se nada privući 1,2 miliona posjetilaca na turnir (EPA)

Godinu dana prije početka Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru pet od osam stadiona, namjenski izgrađenih za ovaj turnir, potpuno je dovršeno.

Još dva – stadioni Ras Abu Aboud i Al Bayt – bit će otvoreni tokom Arapskog kupa, generalne probe koja počinje 30. novembra i završava godinu dana prije finala Svjetskog prvenstva – 18. decembra.

Posljednji stadion koji će biti dovršen je Lusail Arena, mjesto održavanja finala Mundijala, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Bez jurnjava od stadiona do stadiona

“Za sve one koji vole nogomet ovo će biti kao da je trgovina igračkama za djecu. Bit će osam vrhunskih stadiona – neki od najljepših stadiona na svijetu u krugu od 50 kilometara, tako da će biti super. Svjetsko prvenstvo je prilika da se upoznamo druge kulture i drugi ljudi“, rekao je predsjednik Svjetske nogometne asocijacije (FIFA) Gianni Infantino.

S obzirom na to da je Katar najmanja država, veličine jedva 11.600 kvadratnih kilometara, koja je domaćin SP-a, a budući da se svi stadioni nalaze u glavnom gradu Dohi i oko njega, navijači mogu prisustvovati više utakmica u istom danu.

Neće se ponoviti jurnjava u posljednjem trenutku za završetak stadiona i infrastrukture, kao što je to bio slučaj na turniru u Brazilu 2014. godine.

“Kada je riječ o našem napretku, završili smo 98 posto infrastrukturnih radova“, izjavila je novinarima Fatma Al-Nuaimi, glasnogovornica Organizacionog odbora SP-a, koje će se igrati po prvi put tokom zime na Sjevernoj hemisferi.

N auzluzi i pustinjska ‘navijačka sela’

Utakmica otvaranja je 21. novembra na stadionu Al Bayt kapaciteta 60.000 gledalaca, a početak će donijeti olakšanje organizatorima, jer će konačno nogomet biti u centru pažnje, a na pitanja van terena, kao što su radna prava za radnike migrante.

Vlada Katara u utorak je odbacila optužbe u izvještaju Amnesty Internationala da su hiljade radnika migranata iskorištavane, s teškim uvjetima rada, slabim platama i nedovoljnim mjerama sigurnosti pri radu.

Katar se nada privući 1,2 miliona posjetilaca na turnir.

Svi navijači koji posjećuju utakmice moraju biti u potpunosti vakcinisani protiv COVID-19, a organizatori su rekli da očekuju da će moći ponuditi do 130.000 soba, uključujući pustinjska “navijačka sela“ i hotele u luci.

Izvor: Agencije