Međunarodna atletska federacija produžila suspenziju Rusije

Svjetski atletski kongres, koji sj održan putem videokonferencije, podržao je preporuku Radne grupe za ocjenjivanje napretka Rusije u borbi protiv dopinga.

Ruska atletska federtacija stalno napreduje u ispunjavanju postavljenih uvjeta, rekao je Rune Andersen (EPA)

Međunarodna atletska federacija produžila je suspenziju Rusije, koja traje od 2015. godine, zbog institucionaliziranog sistema dopinga, uprkos “napretku“.

Svjetski atletski kongres, koji je održan putem videokonferencije, podržao je preporuku Radne grupe za ocjenjivanje napretka Rusije u borbi protiv dopinga, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

“Ruska atletska federtacija [Rusaf] stalno napreduje u ispunjavanju postavljenih uvjeta“, istakao je Rune Andersen, šef Radne grupe.

Rusaf je od marta uspostavio “plan reintegracije“, izrađen uz pomoć tri nezavisna stručnjaka, koji posebno predviđa priznavanje prošlih slučajeva dopinga, stvaranje nezavisnog odjela za borbu protiv dopinga, finansiranje velikog broja testova, sankcije ruskim regijama koje imaju problema s dopingom, poticaj za zviždače i veće učešće sportaša u upravljanju.

Neutralna zastava za sportaše

“Ove promjene odražavaju novu kulturu unutar Rusafa”, dodao je Andersen.

Međutim, još uvijek postoji nekoliko ljudi u ruskoj atletici koji nisu prihvatili ovu novu kulturu, a Rusaf ima još posla kako bi osigurao da oni ne utječu.

Krajem 2019. godine Svjetska antidoping agencija sankcionirala je Rusku antidopinšku agenciju (Rusada) zbog namještanja računarskih datoteka Moskovskog antidopinškog laboratorija, prvobitno uz četiri godine isključenja iz međunarodnih takmičenja, prije nego što je Sud za sportsku arbitražu (CAF) smanjio kaznu na dvije godine od decembra 2020. godine.

Uprkos suspenziji njihove zemlje, ruski sportaši mogu se takmičiti pod neutralnom zastavom, pod strogim uvjetima poštivanja antidoping pravila.

Izvor: Agencije