Srbija i Hrvatska osigurale plasman u Katar, S. Makedonija izborila baraž

Srbija i Hrvatska se se pridružili Danskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Belgiji i Španiji kao putnici u Katar, dok će Sjeverna Makedonija, Rusija i Portugal put morati tražiti kroz dodatne kvalifikacije.

Golove za Srbiju postigli su Dušan Tadić i Aleksandar Mitrović (EPA)

Nogometaši Srbije pobijedili su Portugal u Lisabonu 2:1 i plasirali se na Svjetsko prvenstvo, koje se naredne godine igra u Kataru. Gol odluke postigao je Aleksandar Mitrović u 90. minutu.

Domaća ekipa povela je već u drugom minutu golom Renata Sanchesa, ali je do poluvremena bilo 1:1 – gol za izjednačenje postigao je Dušan Tadić u 33. minutu.

Do kraja utakmice vodila se neizvjesna borba, neriješen ishod odgovarao je domaćoj reprezentaciji, ali je za potpuni preokret i odlazak Srbije u Katar u posljednjim minutama susreta presudio Mitrović.

Portugalcima za utjehu i novi pokušaj da se plasiraju na Svjetsko prvenstvo ostaje baraž, koji se igra narednog proljeća.

Hrvatska po šesti put na Mundijalu

Hrvatska nogometna reprezentacija po šesti će put zaigrati na Svjetskom prvenstvu sljedeće godine u Kataru, u odlučujućoj utakmici za prvo mjesto u skupini H “vatreni” su pred više od 30.000 gledatelja u Splitu svladali Rusiju sa 1-0 (0-0).

Pogodak vrijedan odlaska u Katar autogol je ruskog stopera Fjodora Kudrjašova u 81. minuti.

Po uvjetima koji su bili na rubu regularnosti, poljudski travnjak čitavim tokom susreta natapala je jaka kiša zbog koje je lopta zastajala u lokvama vode koje su se stvorile, Hrvatska je dominirala i posjedom i prilikama, no ono što nisu uspjeli napraviti hrvatski napadači, a to je savladati odličnog ruskog vratara Safonova, “uspio” je Kudrjašov nespretnom reakcijom pred sam kraj susreta, piše Hina.

Sosa je uputio jedan od brojnih ubačaja pred ruska vrata, lopta je bila previsoka za Kramarića, a iza njegovih leđa natrčao je Kudrjašov te s pet metara pogodio sam donji lijevi kut nemoćnog Safonova.

Najveće prilike Hrvatska imala udarcima glavom

Do tog trenutka Hrvatska je uputila čak 19 udaraca prema ruskom golu, pet u okvir gola, dok je Rusija pucala samo jednom, u 74. minuti, a i taj pokušaj otišao je barem dva metra od okvira vrata.

Najveće prilike Hrvatska je imala udarcima glavom. Sva tri puta odlično je ubacivao Juranović s desnog boka, no u 9. minuti Kramarić je pucao preblizu Safonovu, u 47. minuti ruski je vratar izvrsnom obranom zaustavio pokušaj Pašalića, dok je u 61. minuti Petković iz idealne pozicije praktički dodao loptu Safonovu.

Osim pokušaja glavom, najveću prijetnju za ruska vrata činili su udarci s distance Brozovića. Njegov pokušaj u 24. minuti prohujao je manje od pola metra od vratnice, dok se u 27. minuti opet istaknuo Safonov.

Hrvatska je tako osvojila prvo mjesto u skupini H sa 23 boda, jednim više od druge Rusije. Hrvatska se reprezentacija tako pridružila Danskoj, Njemačkoj, Francuskoj i Belgiji kao putnik u Katar, dok će Rusija put na SP morati tražiti kroz dodatne kvalifikacije.

Sjeverna Makedonija osigurala baraž

Sjeverna Makedonija izborila je baraž za Svjetsko prvenstvo u Kataru nakon velike pobjede protiv Islanda večeras u Skoplju rezultatom 3:1, javlja agencija Anadolija.

U grupi “J” odigrane su tri utakmice posljednjeg kola kvalifikacija za Mundijal naredne godine.

Makedonci su došli u vodstvo već u 7. minuti utakmice golom Alioskog.

Thorsteinsson je u 54. minuti utakmice izjednačio i odveo utakmicu u neizvjesnu završnicu.

Domaći igrači nisu posustajali pa im se trud isplatio u 65. minuti kada je Elmas postigao gol za vodstvo. Veliku pobjedu potvrdio je isti igrač četiri minute prije isteka regularnog dijela meča.

Rumunija je pobijedila Lihtenštajn rezultatom 2:0 za treće mjesto u grupi.

Utakmica između Armenije i Njemačke, koja je odigrana na stadionu Republican u Yerevanu, završena je rezultatom 1:4.

Izvor: Agencije