Rashfordu kraljevski orden za borbu protiv dječjeg siromaštva

Pod pritiskom kampanje koju je pokrenuo mladi nogometaš, vlada premijera Johnsona odlučila je ljetos produžiti program osiguravanja besplatnih obroka za 1,3 miliona djece iz siromašnih porodica.

'Za mene je kazna što djeca ne dobivaju stvari poput obroka ili zaliha knjiga', kaže Rashford (Reuters)

Nogometaš Marcus Rashford postao je nositelj ordena Reda Britanskog Carstva kojeg kraljevski dvor dodjeljuje za humanitarni rad, a igrač Manchester Uniteda takvo je priznanje zaslužio zbog borbe protiv dječjeg siromaštva, javila je Hina.

Mladom humanitarcu orden je uručio princ William na ceremoniji u dvorcu Windsor.

Pod pritiskom kampanje koju je pokrenuo 24-godišnji engleski napadač, vlada premijera Borisa Johnsona odlučila je ljetos produljiti program osiguravanja besplatnih obroka za 1,3 milijuna djece iz siromašnih obitelji koji je uspostavljen za vrijeme karantene dok su škole bile zatvorene.

Njegova peticija kojom se političari pozivaju da idu dalje u borbi protiv gladi djece dosegla je 100.000 potpisa samo 10 sati nakon što je pokrenuta i rezultirala je time da je Vlada na kraju promijenila politiku.

Orden će pokloniti majci

“Pokušavam dati djeci stvari koje nisam imao kad sam bio mali. Da jesam, bio bih puno bolji i imao bih mnogo više mogućnosti u životu. Za mene je kazna što djeca ne dobivaju stvari poput obroka ili zaliha knjiga. Treba im samo malo smjernica i usmjeravanja u pravom smjeru, a ja im to dajem”, poručio je Rashford.

‘Ovo je poseban trenutak za mene i moju porodicu, a posebno moju mamu koja je zaista zaslužna dobitnica te počasti’, rekao je Rashford (Reuters)

Mladi nogometaš je osnovao i Child Food Poverty Task Force u suradnji s nekoliko trgovačkih lanaca, proizvođača, humanitarnih organizacija i dostavljača.

Da je među dobitnicima ordena, Rashford je saznao u listopadu prošle godine kazavši tada kako će orden pokloniti svojoj majci Melaniji Maynar koja je odgojila njega i njegova četiri brata i sestre.

“Nevjerojatno sam počašćen. Kao mladić iz Wythenshawea, nikad nisam mislio da ću dobiti orden. Ovo je poseban trenutak za mene i moju obitelj, a posebno moju mamu koja je zaista zaslužna dobitnica te počasti”, kazao je tada Rashford.

Izvor: Agencije