Premier liga odbila kampanju za pomoć beskućnicima

Udruženje ‘Shelter’ pokrenulo je kampanju ‘#NoHomeKit’ kojom žele potaknuti klubove i navijače da se odreknu svojih domaćih garnitura dresova u znak podrške beskućnicima.

Želimo iskoristiti pozitivnu snagu nogometa ovoga Božića kako bismo podigli svijest o beskućništvu i što možemo učiniti u borbi protiv njega, poručili su humanitarci (EPA)

Engleska nogometna Premier liga odbila je zahtjev humanitarne udruge “Shelter”, koja se brine o beskućnicima, prema kojemu su klubovi koji će biti domaćini u utakmicama koje se igraju 26. prosinca, koji je u Velikoj Britaniji poznat kao “Boxing Day”, trebali igrati u gostujućim garniturama dresova, javlja Reuters.

Iz “Sheltera” su objavili kako pokreću kampanju #NoHomeKit kojom žele potaknuti klubove i navijače da se odreknu svojih domaćih garnitura dresova u znak potpore beskućnicima. Stoga su pristupili klubovima koji su prema rasporedu ove godine domaćini na drugi dan Božića te od njih zatražili pomoć u prikupljanju sredstava za beskućnike i to na način da se nekorištene potpisane domaće garniture dresova daju na dražbu.

“Vjerujemo kako dom znači sve. Želimo iskoristiti pozitivnu snagu nogometa ovoga Božića kako bismo podigli svijest o beskućništvu i što možemo učiniti kako bismo se borili protiv njega. Svi uključeni u kampanju #NoHomeKit mogu učiniti nešto posebno kako bi udružili čitavu nogometnu zajednicu u borbi da svi imamo dom”, rekao je Osama Bhutta, direktor kampanje u “Shelteru”.

Premier liga: Ne možemo sve podržati

Iz Premier lige su objavili kako svake godine dobijaju zahtjeve brojnih humanitarnih udruga te kako ne mogu podržati svaku.

“Premier liga svake godine prima veliki broj zahtjeva od strane raznih humanitarnih udruga, ali ne možemo ih sve podržati. No, klubovi svaki zasebno mogu podržavati humanitarne svrhe po vlastitom nahođenju, a mi ih u tome i podržavamo dok god su u skladu s pravilima Premier lige”, objavio je glasnogovornik Lige.

Bivši engleski reprezentativac Gary Neville kritizirao je odluku Premier lige da odbije prikupljanje novca za beskućnike te je pozvao klubove da “snažno pritisnu” ligu da promijene odluku.

Odbijanje humanitarnog zahtjeva uslijedilo se samo dan nakon što je engleski reprezentativac Marcus Rashford dobio orden Red Britanskog Carstva kojeg kraljevski dvor dodjeljuje za humanitarni rad. Igrač Manchester Uniteda takvo je priznanje zaslužio zbog borbe protiv dječjeg siromaštva.

Izvor: Agencije