Balkanska četvorka na ‘Guardianovoj’ listi nogometih talenata

Na listi su predstavnici Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Srbije; Aleksandar Kahvić, Marko Brkljača, Dashmir Elezi i Samed Baždar.

Britanski medij izdvojio je 60 talenata rođenih 2004. godine (EPA - Ilustracija)

Britanski list Guardian u četvrtak je objavio listu 60 mladih nogometaša iz cijelog svijeta, rođenih 2004. godine, koji su među talentiranijim u svojoj generaciji.

Na listi su i četiri mladića iz regije, rođeni u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji.

Aleksandar Kahvić

Pod bosanskohercegovačkom zastavom predstavljen je omladinski reprezentativac Aleksandar Kahvić, napadač beogradske Crvene zvezde, rođen 2. februara 2004. godine u Doboju.

(FK Crvena zvezda)

“Ovaj 192 centimetra visoki napadač je rođen za golove. Da, može biti da je to dijelom zbog njegove fizičke dominacije u omladinskim kategorijama, ali to definitivno jedini razlog, jer je on jako marljiv“, navodi Guardian, a potom prenosi riječi Kahvića:

“Marljivo radim da budem što pokretljiviji napadač što je moguće, jer je to najvažnije za tu ulogu. Trudim se da se ne oslanjam samo na visinu i robustnu građu.“

Kahvić je, nastavlja Guardian, odmah impresionirao po dolasku u Zvezdu i pozajmicu u Grafičar, njen podruženi klub, gdje je postigao osam golova u debiju za tim mlađi od 17 godina.

Potom je nastavio impresionirati u U-19 timu i sada čeka šansu za seniorsku ekipu.

Marko Brkljača

Hrvatsku na Guardianovoj listi predstavlja vezista splitskog Hajduka Marko Brkljača, rođen u Zadru 15. jula 2004. godine.

Kao “ljevaka, koji igra od svog do protivničkog šesnaesterca“, upoređuju s Georginiom Wijnaldumom.

(Hrvatski nogometni savez)

“Neki ga smatraju najvećim talentom države i generacije, a Brkljača privlači pažnju manirskim prvim dodirom i impresivnim fizičkim stanjem. Treneri posebno hvale njegovu sposobnost da izdrži duele sa starijim i većim protivnicima, kao i osjećaj za proboj iz pozadine kada dolazi u prilike za postizanje golova“, piše Guardian.

Italijanski Juventus prošle zime pokušao ga je dovesti, ali “Stara dama“ nije jedina bila za Brkljaču zainteresirana.

No, Hajduk želi da se ovaj mladić pozicionira dobro u prvim timu, a za to će uskoro dobiti više šansi – debitirao je u utakmici Kupa ovog septembra.

Dashmir Elezi

Makedonski nogomet na Guardianovoj listi predstavlja krilni napadač Dashmir Elezi, igrač Shkendije iz Tetova, u kojem je rođen 21. novembra 2004. godine.

(KF Shkendija)

“Nosi dres s brojem 9, ali je podesniji za igru na krilima, jer može skoro jednako dobro igrati s obje noge, ili možda za ulogu drugog napadača. Brz, agilan, inteligentan i bez lopte i atraktivan za gledati, Elezi posjeduje vrhunsku tehniku i ubojit je u tranziciji napada kada trči iz dubine svoje polovine“, navodi britanski medij.

Guardian navodi kako je za seniore Shkendije debitirao sa 16 godina i jednim danom i odmah se upisao u listu strijelaca.

Od tada je odigrao 30 mečeva i postigao sedam golova, a zasigurno ima još prostora za napredak i razvoj.

Samed Baždar

Ako Crvena zvezda ima talentiranog igrača, ima ga i gradski rival – beogradski Partizan.

To je u ovom slučaju Samed Baždar, mladi Novopazarac (31. januar 2004. godine), koji može igrati kao ofanzivni vezni ili napadač.

Guardian piše kako Baždar, kada je postigao pet golova u jednoj utakmici omladinske lige prošlog ljeta, nije bio previše uzbuđen.

“Ja sam igrač sredine terena i prvi zadatak mi je da stvaram, a ne da postižem golove“, izjavio je tada.

(FK Partizan)

Ipak, nastavio je postizati golove, s nevjerovatnim prosjekom od više od jednog gola po utakmici, i brzo je prekomandiran u seniorski tim, za koji je debitirao u maju.

“Nema veze da li igra u napadu ili iza napadača, jer posjeduje vještine za obje uloge: brzina, ubrzanje, dribling i, očito, završnica – ali i pas i viziju. Voli ući dublje u sredinu terena, koristi se dobro s obje noge i veoma je inteligentan u kretanju bez lopte.“

“Izgleda da ovaj mladić ima sve“, dodaju iz Guardiana.

Izvor: Agencije

Povezane

Potičemo cijepljenje i podržavamo stav Svjetske zdravstvene organizacije – siguran, pošten i pravedan pristup vakcini je u svim zemljama odlučujući, navodi FIFA.

Published On 04 Oct 2021
Više iz rubrike SPORT
POPULARNO