Dva kluba iz Manchestera zajedno vrijede 2,5 milijarde eura

Manchester City ima najvrjedniji tim u Evropi s procijenjenom cijenom igrača od 1,28 milijardi eura, a najbliži mu je gradski rival United sa ekipom vrijednom 1,214 milijardi eura.

Kada je riječ o pet najjačih evropskih nacionalnih fudbalskih liga, najskuplje igrače ima engleska Premier liga (EPA)

Novo istraživanje koje je provela Fudbalska opservatorija Centra za sportske studije (CEIS) je pokazalo da dva kluba iz Manchestera, City i United imaju najvrjednije ekipe u Evropi. Oba fudbalska kluba iz Manchestera imaju ekipe koje svaka vrijede više od milijardu eura, prenosi Anadolija.

Manchester City ima najvrjedniji tim u Evropi s procijenjenom cijenom igrača od 1,28 milijardi eura, a najbliži mu je gradski rival United sa ekipom vrijednom 1,214 milijardi eura, naveli su iz Fudbalske opservatorije CIES-a.

Nedavno istraživanje pokazalo je da je treći na listi još jedan engleski klub, londonski Chelsea, koji bi u slučaju prodaje svih igrača, prema CEIS-u, zaradio 946 miliona eura.

Najskuplji igrači u engleskoj Premier ligi

Među prvih 10 po vrijednosti tima su još: Barcelona 896 miliona eura, Bayern Minhen 890, Liverpool 868, Real Madrid 846, Paris Saint-Germain 808, Borussia Dortmund 687 i Atletico Madrid 662.

Kada je riječ o pet najjačih evropskih nacionalnih fudbalskih liga najskuplje igrače ima engleska Premier liga.

CEIS je procijenio da je vrijednost igrača u Premier ligi 8,9 milijardi eura. Španska La Liga je druga sa vrijednošću igrača od 5,3 milijarde eura, a slijede njemačka Bundesliga sa 4,5 milijarde, italijanska Serija A sa 4,4 milijarde i francuska Ligue 1 sa 3,4 milijarde.

Izvor: Agencije