Umjesto da odu kući, kubanski bejzbolaši ostali u Meksiku

Kubanske vlasti potvrdile su kako je devet igrača koji su predstavljali državu prebjeglo i nije se vratilo kući iz Meksika.

Kubanski zvaničnici su potez prebjega opisali kao 'podlo napuštanje zemlje' (EPA)

Ukupno devet kubanskih bejzbolaša prebjeglo je tijekom Svjetskog U-23 prvenstva koje je održano u Meksiku u jednom od najvećih prebjega kubanskih sportaša posljednjih godina, prenosi Hina.

Kubanske vlasti potvrdile su kako je devet igrača koji su predstavljali državu prebjeglo i nije se vratilo kući iz Meksika.

U priopćenju koje je objavio web portal JIT, kubanski dužnosnici su potez prebjega opisali kao “podlo napuštanje zemlje”.

Ostatak ekipe, koja je prvobitno imala 24 igrača vratio se na Kubu gdje im je organiziran doček.

“Unatoč poteškoćama s kojima ste bili suočeni, brojnim pritiscima i prljavom igrom, hrabro ste se borili”, kazao je Raul Fornés Valenciano, dopredsjednik Nacionalnog instituta za sport, tjelesni odgoj i rekreaciju.

Obama im omogućio transfere u MLB, Trump ih ukinuo

Kuba je na kraju natjecanja bila četvrta, nakon što je u borbi za broncu izgubil od Kolumbije rezultatom 3:5. Zlato je osvojila Venezuela pobjedom protiv Meksika.

Američka bejzbolska liga (MLB) i Kuba intenzivno su pregovarali o sporazumu o transferu igrača za vrijeme Obamine administracije. Međutim, dogovor koji je kubanskim igračima omogućio potpisivanje ugovora s klubovima MLB lige poništio je Donald Trump u travnju 2019. godine, samo pet mjeseci nakon što je usvojen, kako bi izvršio pritisak na komunističku vladu.

Sporazum je značio da sportaši više ne moraju bježati i ilegalno napuštati Kubu.

Izvor: Agencije