Južna Amerika će bojkotirati svjetska prvenstva svake dvije godine

Promjenu koju predlaže FIFA je poricanje gotovo stoljetne tradicije jednog od najvažnijih sportskih događaja na planetu i zato 10 članica Conmebola neće sudjelovati na takvom svjetskom prvenstvu.

FIFA je nedavno počela razgovore o pripremama za Svjetsko prvenstvo svake dvije godine, umjesto svake četiri godine kao do sada (EPA)

Nogometni savez Južne Amerike (Conmebol) objavio je da će njegove članice, među kojima je i Brazil kao peterostruki svjetski prvak, bojkotirati Svjetsko prvenstvo ako FIFA odluči da se održava svake dvije godine, javlja AFP.

“Nema razloga za takvu promjenu koju predlaže FIFA. To je poricanje gotovo stoljetne tradicije jednog od najvažnijih sportskih događaja na planetu. Sadašnji model natjecanja pokazao se kao vrlo uspješan i zato 10 članica Conmebola potvrđuje da neće sudjelovati na svjetskom prvenstvu ako bude svake dvije godine”, navodi se u priopćenju Conmebola.

Protiv i UEFA, i Međunarodni olimpijski komitet

FIFA je nedavno počela razgovore o pripremama za Svjetsko prvenstvo svake dvije godine nakon 2026. godine, umjesto četiri godine kao do sada.

Neki europski nacionalni savezi već su najavili da će napustiti svjetsku nogometnu organizaciju ako se uvede ova promjena.

Protiv svjetskog prvenstva svake dvije godine je i predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin. Ni Međunarodni olimpijski odbor nije oduševljen tom idejom jer smatra da bi svjetsko nogometno prvenstvo ugrozilo status ostalih velikih sportskih natjecanja i zasjenilo ih.

Izvor: Agencije