Premijer Australije: Nevakcinisani teniseri moraju u karantin

‘Ista pravila važe za sve, bez obzira je li riječ o pobjedniku grand slama, premijeru, poslovnom putniku, studentu ili bilo kome drugom’, izjavio je premijer Scott Morrison.

Novak Ðoković je odbio da otkrije je li vakcinisan i poručio prije nekoliko dana kako možda neće igrati na turniru u Melbourneu, jer je situacija 'takva kakva jeste' (EPA)

Premijer Australije Scott Morrison izjavio je da se nevakcinisani teniseri moraju podvrgnuti obaveznom 15-dnevnom karantinu zbog pandemije, ako žele igrati na grand slam turniru Australian Open, javio je Reuters.

“Ista pravila važe za sve, bez obzira je li riječ o pobjedniku grand slama, premijeru, poslovnom putniku, studentu ili bilo kome drugom”, izjavio je Morrison za Seven News.

Prvi teniser svijeta Novak Ðoković odbio je da otkrije je li vakcinisan i poručio prije nekoliko dana kako možda neće igrati na turniru, kojem je domaćin Melbourne, jer je situacija “takva kakva jeste”.

Đoković devet puta osvajao Melbourne

Prethodno je i Alex Hawke, australijski ministar za imigraciju, državljanstvo, migrantska i multikulturalna pitanja, poručio da Ðoković mora primiti dvije doze vakcine ako želi braniti titulu na Australian Openu, prenio je Tanjug.

Prema njegovim riječima, takva odluka se ne odnosi samo na tenisere, već i na sve ljude koji žele doći u Australiju.

Ðoković je devetostruki osvajač turnira u Melbourneu, a naredno izdanje ovog takmičenja na programu je od 17. do 30. januara naredne godine.

Izvor: Agencije